0:00

Pregătiri pentru centenarul „Gheorghe Iacomi”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pe data de 19 aprilie se împlinește un secol de la nașterea medicului Gheorghe Iacomi, personalitate emblematică a orașului de la poalele Pietricicăi. Pentru a marca așa cum se cuvine acest eveniment, Clubul Eco Turistic „Dr. Gheorghe Iacomi” din Piatra Neamț, de la a cărui înființare s-au scurs mai bine de două decenii, a pregătit o serie de manifestări din care nu vor lipsi drumețiile pe muntele sacru, Ceahlău, cel pe care chirurgul l-a iubit întreaga viață și l-a bătut, „la picior”, în lung și-n lat. Nu e de mirare că de numele dr. Gheorghe Iacomi se leagă direct și înființarea Serviciului Salvamont Neamț.

„Centenarul este un eveniment important nu numai pentru noi, ca organizație, ci și pentru întreaga comunitate locală, pentru că domnul doctor Gheorghe Iacomi este un nume reprezentativ pentru orașul nostru, atât din punct de vedere al profesiei pe care a avut-o, cât mai ales pentru tot ceea ce a făcut domnia sa pentru turismul din județul Neamț, și nu numai”, a declarat Nicoleta Panoschi, director de imagine al C.E.T „Dr. Gheorghe Iacomi”.

Manifestările dedicate aniversării a 100 de ani de la nașterea dr. Gheorghe Iacomi, care se vor întinde pe parcursul a trei zile, debutează mâine, 28 martie, cu începere de la ora 17.30, când Hotelul Ceahlău va găzdui o întâlnire a membrilor clubului, dar și a prietenilor și camarazilor care i-au stat aproape doctorului Iacomi.

„Va fi un prilej de aducere aminte și de ascultare a mărturiilor celor care l-au cunoscut pe Gheorghe Iacomi”, mai spune Nicoleta Panoschi.

În cea de-a doua zi, sâmbătă, cei dornici de o ieșire în aer liber își vor da întâlnire la Izvoru Muntelui, de unde se va urca până la Stânca Dochiei, unde, la ora 10, va fi dezvelită o placă memorială dedicată doctorului Iacomi. Apoi, se va pleca, pe axial, spre stațiunea Durău, de unde se va urca până la cabana Fântânele. De aici se va porni către cabana Dochia, pe traseul Căciula Dorobanțului – Panaghia – Vf. Toaca – Cabana Dochia. Pentru cei mai puțin curajoși și nu prea căliți cu efortul fizic, se va merge pe traseul Cabana Fântânele – Poiana Viezuri – cascada Duruitoarea.

„Seara va fi încheiată cu un foc de artificii și cu discuții libere. Ne vom aminti de jocurile de cabană și ne vom bucura de prieteni și de farmecul muntelui”, mai punctează directorul de imagine al C.E.T. „Dr. Gh. Iacomi”.
Ultima zi din calendarul manifestărilor închinate centenarului „Gh. Iacomi” va fi marcată de dezvelirea unei alte plăci comemorative, amplasată la Cabana Fântânele.

„Noi am pornit pe urmele lui Gheorghe Iacomi și vrem să ducem mai departe tot ceea ce a inițiat domnia sa. Să nu uităm să respectăm muntele și natura, pentru că în acest fel arătăm că ne iubim și respectăm pe noi înșine. Fiecare nemțean ar trebui să urce, măcar o dată, pe muntele Ceahlău, care face parte din viața noastră, a fiecăruia. Sunt trasee accesibile tuturor, indiferent de vârstă și de experiență. Neurcând pe munte, pierdem o parte din noi înșine”, a conchis Nicoleta Panoschi.

Alex SÎRBU

Articolul precedentRomașcanii, invitați să planteze 16.000 de arbori
Articolul următorGrup Consultativ ONG la Prefectura Neamţ