pietricica turism

Astăzi, 30 ianuarie, pe la ora 13, plus/minus câteva minute, Prefectura Neamț a primit minuta prin care instanța Curții de Apel Bacău anunță arestarea preventivă a lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Din acest moment, este în curtea Prefecturii emiterea ordinului de suspendare a lui Ionel Arsene din funcția de președinte al CJ, evident pe perioada cât va fi valabil arestul preventiv.

Pentru prefectul Vasile Panaite, identificat în dosar cu inițialele P.V., despre care se spune că a fost un fel de curea de transmisie între Gheorghe Ștefan și Ionel Arsene, va fi destul de dificil să semneze ordinul în cauză, având în vedere chiar poziția sa ingrată, dar asumată. Alternative nu prea există. Dacă nu semnează, încalcă legea. Totuși, poate pasa semnătura spre subprefectul Iulian Jugan.

Din momentul când ordinul de suspendare va fi comunicat părților, lucrurile se vor precipita la Consiliul Județean, care a primit, și el, tot astăzi, minuta de la Curtea de Apel Bacău. Secretarul județului va trebui să ia act de decizia prefectului și să facă demersuri pentru chemarea la ședință a consilierilor județeni, pentru ca aceștia să aleagă un interimar dintre cei doi vicepreședinți.

Sau ar putea doar să aștepte ziua de mâine, când consilierii județeni se întrunesc, oricum, în ședința regulamentară de ianuarie.

Rămâne de văzut în ce termene se vor încadra cele două instituții județene și ce jocuri se vor face pentru un interimat care poate să dureze doar 30 de zile. (D.O.)

NR: Precizări necesare:

– durata arestului preventiv în cursul urmăririi penale poate fi prelungită de mai multe ori, dar nu poate depăși 180 de zile.