liviu harbuz candidat 03Deputatul Liviu Harbuz a depus, pe 4 mai, o adresă la Prefectura Neamț prin care reclamă faptul că Dragoș Chitic nu ar mai avea dreptul să fie consilier local și viceprimar desemnat să exercite atribuții de primar. În argumentația sa, Liviu Harbuz invocă faptul că, pe 13 octombrie 2014, Dragoș Chitic și-a anunțat public demisia din Partidul Democrat Liberal (PDL), partid pe listele căruia a devenit consilier local în 2012, profitând de Ordonanța de Urgență nr. 55/2014, care a permis migrația politică a aleșilor locali. Deputatul Harbuz susține că, după cum preciza aceeași Ordonanță care i-a permis să schimbe partidul, Dragoș Chitic a avut o singură dată opțiunea de a se înscrie într-un alt partid politic fără a-și pierde calitatea dobândită în urma alegerilor, dar dumnealui a rămas independent pentru o perioadă. Abia pe 30 aprilie 2015, după scurgerea timpului legal de 6 luni în care ar fi putut opta pentru un partid politic, Dragoș Chitic a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că se înscrie în Partidul Național Liberal, lucru pe care l-a și făcut, fiind acum candidatul PNL pentru alegerile locale din 5 iunie.

dragos chitic 15„În conformitate cu prevederile art. 9, alin. 2, lit. h, din Legea 393/2004, cu completările și modificările ulterioare, coroborate cu dispozițiile art. 1 din Ordonanța de Urgență nr. 55/2014, este de neînțeles cum domnul Chitic Dragoș Victor și-a menținut calitatea dobândită în urma alegerilor din 2012. Domnule Prefect, având în vedere argumentele enumerate mai sus, vă solicit să țineți cont de încălcarea dispozițiilor legale și să constatați încetarea mandatului domnului Chitic Dragoș Victor, în conformitate cu prevederile art. 9, alin. 2, lit. h, din Legea 393/2004, cu completările și modificările ulterioare”, și-a încheiat Liviu Harbuz adresa către Prefectura Neamț.

La Prefectura Neamț, adresa depusă pe 4 mai de Liviu Harbuz este încă în studiu.

„În legătură cu adresa domnului Harbuz către Instituția Prefectului, fiind o speță mai complexă, necesită un răspuns fundamentat, pentru care este nevoie de o documentare suplimentară. În astfel de cazuri, art. 7, alin. 1, din Legea 544, permite ca termenul de răspuns să fie de 30 de zile de la data solicitării”, a declarat Daniela Savu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Neamț.

Conform termenului legal, data limită la care se poate oferi răspuns este 4 iunie, cu o zi înainte de data alegerilor locale.

 Cele două aspecte legale invocate de Liviu Harbuz:

  • Legea 393/2004, art. 9 , alin. (2) Calitatea de consilier local sau de consilier județean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: h) pierderea drepturilor electorale;
  • OUG 55/2014, art. 1, alin. (1) Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor. (A.A.)
Articolul precedentAnsamblul „Floare de colţ” din Bicaz va evolua la Palas Iaşi
Articolul următorPSD NEAMȚ INVITĂ LA DIALOG CADRELE MEDICALE DIN JUDEȚ!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.