0:00

Prefectura cercetează incompatibilii amănunțit, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Conducerea Prefecturii Neamț spune că subiectul primarilor incompatibili este unul care trebuie foarte precis verificat, în contextul în care nu e ușor să declari un primar în această situaţie și să organizezi alegeri în câteva zeci de localități. Recent, Inspectoratul Școlar al judeţului Neamţ a dat publicității o listă conform căreia 37 de primari și viceprimari sunt membri ai Consiliilor de Administrație din mai multe instituții de învățământ. Rezultatul verificărilor făcute de serviciul de specialitate din cadrul Prefecturii Neamț în privința incompatibilității respectivilor primari și viceprimari, cu calitatea de membru în consiliul de administrație al unei instituții de învățământ este așteptat abia la sfârșitul lunii februarie.

”Aici vorbim de o procedură mult mai lungă. Suntem într-o fază incipient a verificărilor. Am trimis adrese de înaintare la toate instituțiile implicate, iar verificările trebuie făcute în amănunt. Trebuie mers la primăriile respectivelor localități pentru a se vedea dispozițiile legale, la școlile respective. Și tot așa. În momentul de față sunt adunate informații și se fac verificări. Când vom avea date concludente vom stabili despre ce este vorba, iar tot acest process este de durată. Nu poți declara un primar incompatibil doar în baza unei liste. Totul trebuie verificat cu foarte mare atenție. Acum toate datele pe care le avem sunt preliminare, trebuie cercetat în detaliu pentru că nu ne putem juca cu așa ceva”, a explicat prefectul de Neamț, George Lazăr.

Potrivit legii, ”funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de consilier local, funcţia de prefect sau subprefect cu calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia și cu funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv ale băncilor sau a altor instituţii de credit, a societăţilor de asigurare şi celor financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice”. (I. CĂLIN)

Articolul precedentSocoteala comunelor nu se potrivește cu cea din târg
Articolul următorSJU Neamț – Concurență doar la Ginecologie și ATI