Astăzi, 1 martie, prefectul de Neamț a organizat o conferință de presă pentru a transmite ultimele noutăți privind organizarea ajutorului adus refugiaților din Ucraina din partea instituțiilor locale.
Cei care sunt bolnavi cronici și au nevoie de tratamente, inclusiv, sunt primiți la câteva spitale din Neamț. Dr. Cătălin Herghelegiu, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț a precizat că oricine are nevoie urgentă de asistență medicală, o poate primi gratuit, conform regulilor din sistemul public de sănătate. „Astăzi au fost desemnate spitalele care pot primi și asigura inclusiv tratament refugiaților care suferă de boli cronice. Cei cu diabet sunt primiți la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț și la Spitalul Roman. Cei oncologici, inclusiv care fac tratament cu citostatice, la spitalele din Piatra-Neamț și din Roman. Cei care fac dializă, la Spitalul Județean din Piatra-Neamț. Bolnavii cu TBC, la Sanatoriul Bisericani. Cei cu alte afecțiuni decât cele enumerate, inclusiv gravidele, se pot adresa spitalelor din Piatra-Neamț și Roman”, a declarat dr. Cătălin Herghelegiu.
Recomandarea este ca oricare dintre refugiați are nevoie de ajutor medical, să anunțe persoana care o găzduiește sau să sune la 112. „Dispeceratul integrat ISU-Ambulanță Neamț beneficiază de serviciile de traducere ale psihologului nostru. După apelul la 112, se face legătura telefonică și cu doamna psiholog și prin telefon asigurăm traducerea acelui apel”, a precizat colonelul Ciprian Mihai Mitrea, șeful ISU Neamț.
Pe parte de asistență juridică și orice legătură cu autoritățile, Baroul Neamț și-a oferit serviciile, gratuit. Avocata Ancuța Sandu, prezentă la conferința de presă, a spus că sunt câțiva avocați care asigură pro bono consilierea juridică a refugiaților. Baroul se implică și prin oferirea unei broșuri cu informațiile necesare acestor persoane pe timpul șederii și tranzitării României. În plus, avocata Ancuța Sandu a anunțat că există deja colectate și pot fi distribuite alimente, îmbrăcăminte, obiecte de igienă, etc.
Prefectul Adrian Niță a insistat ca toți cei care, voluntar, ajută refugiați, inclusiv cu cazarea, să anunțe autoritățile, care țin evidența într-o bază de date, așa încât refugiații să poată fi ajutați organizat, în tot ceea ce au nevoie. „La cum arată situația, cred că lucrurile vor mai dura câteva luni și cred că e bine ca acțiunea să fie coordonată centralizat, prin ISU Neamț. Le mulțumesc încă o dată tuturor celor mulți care voluntar au inițiat sprijinirea acestor refugiați”, a declarat prefectul de Neamț. Acesta a mai adăugat și că CFR-ul pune la dispoziția refugiaților transport gratuit, până în cele mai apropiate localități de la ieșirea din țară.
În județul Neamț au fost primiți, de sâmbătă până astăzi, 149 de refugiați, dintre care majoritatea au și părăsit județul, inclusiv studenții nigerieni de aseară.
C.I.