Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ s-a reunit vineri, 9 martie, pentru a dezbate problema… zimbrului plimbăreţ de la Văratec. Prefectul Vasile Panaite a solicitat reprezentantilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, Jandarmeriei (IJJ) Neamţ şi Parcului Natural (PN) Vânători-Neamţ „să organizeze patrule permanente în satul Văratec, acolo unde în ultimele zile şi-a făcut apariţia un zimbru”.

Răzvan Deju, directorul PN Vânători-Neamţ, a precizat, potrivit oficialilor Prefecturii Neamţ, că „zimbrul nu prezintă nici un pericol pentru populaţie”. Reprezentantul PN a mai adăugat că animalul nu este microcipat şi nu poate fi relocat, deoarece anestezierea este aproape imposibilă, exemplarul de circa 800 de kilograme impunând utilizarea a două doze de anestezic, operaţiune dificil de realizat. Răzvan Deju a ţinut să precizeze că în pădure „a fost lăsată hrană pentru zimbru (nutreţ şi mere)”, dar animalul, din motive neprecizate de oficialul PN, vine şi în sat să caute hrană. „Animalul se va retrage definitiv în pădure în circa două săptămâni, odata cu înmugurirea salciei”, ne-a liniştit directorul Deju.

„Salut programul derulat pentru reintroducerea în natură a zimbrului, dar vreau să fie foarte clar: siguranţa oamenilor este pe primul loc! Cer reprezentanţilor ISU, Jandarmeriei şi Parcului Natural Vânători să monitorizeze în permanenţă zona şi să avertizeze populaţia în cazul reapariţiei zimbrului, până la momentul în care acesta se va retrage definitiv în pădure”, a declarat prefectul Panaite. (ZCH NEWS; FOTO: Prefectura Neamţ)

Articolul precedentFemeie cu arsuri transportată cu elicopterul la București! Fiica acesteia dusă cu ambulanța la Iași!
Articolul următor100 de primari unioniști din Basarabia își dau mâna sâmbătă la Iași
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.