Codul portocaliu emis de Administraţia Naţională de Meteorologie şi-a onorat numele, fiind înregistrate primele probleme în Neamţ, Iaşi şi Vaslui. Nu şi în Bacău, unde ISU a emis un comunicat de dezminţire a inundaţiilor sau în Botoşani, unde presa se mândreşte cu ninsoarea din… Suceava. Pe lângă zăpadă, Suceava se confruntă cu ploaia care trece prin acoperişurile şcolilor şi cu lipsa de permanenţă la… portocaliu a unor primării.
BACĂU
La Bacău a fost nevoie de… dezminţiri. „ISU Bacău ține să precizeze că nu există niciun pericol de inundație, precum și faptul că nu este afectată nicio construcție hidrotehnică, pod feroviar, rutier sau pietonal. Informațiile care sunt vehiculate în mediul online nu sunt reale și nu fac decât să creeze o stare de panică în rândul cetățenilor. Pe această cale, ținem să precizăm faptul că situația actuală nu impune desfășurarea unor misiuni de evacuare a persoanelor și bunurilor, la nivelul zonei noastre de competență”, potrivit unui comunicat de presă postat pe portalul ISU Bacău. De altfel, pe acest site, ultimul buletin informativ datează din vara lui 2016, când inundaţiile au dat mult de furcă pompierilor din Bacău.
BOTOŞANI
În judeţul Botoşani nu au fost probleme, presa mândrindu-se deocamdată cu ninsorile fotogenice din judeţul vecin Suceava.
IAŞI
ISU Iaşi a avut patru intervenţii de evacuare a apei, câte două în Iaşi şi Paşcani. Au fost inundate două curţi şi două subsoluri.
NEAMŢ
La Neamţ au fost ceva mai multe probleme, în special în privinţa alimentării cu energie electrică. ISU Neamţ informează că „au fost afectate 8 unităţi administrativ-teritoriale cu localităţile aparţinătoare – Piatra Neamţ, Roman, Hangu, Horia, Pipirig, Tarcău, Negreşti, Stăniţa. Curentul electric a fost întrerupt în 4 localităţi – sat Schitu Tarcău (comuna Tarcău), sat Negreşti (comuna Negreşti), satele Ghidion şi Todireşti (comuna Stăniţa) – fiind afectate 14 puncte de transformare, două linii de medie tensiune şi 1.175 de consumatori”.
Şi circulaţia a fost restricţionată pe DN 15, între localităţile Chiriţeşti, comuna Hangu şi Poiana Largului, comuna Poiana Teiului, unde s-a intervenit pentru degajarea pietrelor căzute pe suprafaţa carosabilă. Au fost inundate 4 curţi (câte una în Piatra Neamţ, Roman, Horia, Pipirig) şi două boxe în municipiul Piatra Neamţ.
„În această dimineaţă (13.10 – nr), nu era rezolvată în totalitate problema alimentării cu energie electrică a celor 4 sate afectate. În timpul nopţii s-a intervenit în zonele cu probleme cu 32 de efective şi 14 mijloace. Situaţia este monitorizată în continuare. Problemele nu au fost majore. Tazlăul a fost singurul în care s-a constatat o creştere importantă de debit, fără efecte însă, acum fiind în scădere”, a declarat prefectul Niculina Dobrilă.
SUCEAVA
Nici în Suceava nu au fost probleme deosebite. Doar elevii din câteva şcoli au făcut cursuri cu… umbrelele deschise, din cauza acoperişurilor care tot aşteaptă reparaţii. Că nu au fost probleme se poate observa şi din faptul că cei de la ISU, plecaţi în control pe urma permanenţei la… portocaliu, au găsit 7 primării cu lacătul pe uşă.
VASLUI
În judeţul Vaslui au fost inundaţii în municipiul Bârlad, oraşul Negreşti şi comuna Dragomireşti. În Bârlad, cea mai dificilă situaţie a fost pe bd. Primăverii, unde apa a inundat magazine şi scări de bloc. Probleme au fost şi în cartierul Munteni, fiind necesară intervenţia pompierilor. Zeci de case și gospodării din comuna Dragomirești au fost inundate, iar joi (13.10) dimineață au fost mobilizate mai multe echipaje ale ISU Vaslui cu motopompe. Au fost şi câteva persoane evacuate. Și în orașul Negrești ploile au creat probleme. (M. CONSTANTINESCU)