0:00

Pompierul ultramaratonist Iulian Rotariu reprezintă România în Namibia, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSubofiţerul Iulian Rotariu de la ISU Botoşani se află în fața unei noi provocări, la scurt timp după câștigarea ultramaratonului NOMAD din Laponia Finlandeză. El va participa la o nouă cursă extremă în deșertul Namib, la plus 50 de grade ziua şi temperaturi extreme cu minus noaptea.

În perioada 18 – 27 mai, Iulian Rotariu va reprezenta România la ultramaratonul The Track Namibia. Pentru el, organizatorii au făcut o excepţie, după ce, date fiind condiţiile extreme ale cursei, au decis ca doar 20 de concurenţi să fie înscrişi. Pentru performanţele deosebite, cinci curse câştigate şi două recorduri personale în Australia şi Bolivia, a fost înscris cu numărul 21 în această competiţie.

Cursa, organizată de Canal Aventure, se întinde pe 520 de kilometri, în nouă etape, fiecare cu un parcurs între 37 și 137 de km. Traseul cuprinde canioane modelate de eroziune și dune de nisip uriașe.

La fel ca și celelalte ultramaratoane, această cursă va fi tot autosusţinută, participanții urmând să-şi poarte echipamentul şi hrana într-un rucsac, care nu trebuie să depășească 15 kilograme.

Pompierul ultramaratonist Iulian Rotariu reprezintă România în Namibia, ZCH NEWS - sursa ta de informații“Iulian nu este la prima experiență în deșertul Namibia, considerat cel mai vechi de pe planetă. În 2017 a participat la un ultramaraton de 250 de kilometri, organizat de  4 Deserts.  

De această dată, dificultatea este dată de faptul că are de parcurs o distanță dublă și că va alerga doar în desert și nu pe malul oceanului Atlantic, așa cum a fost în urmă cu cinci ani.

În vârstă de 46 ani, Iulian a participat și a câștigat toate cele cinci curse extreme organizate în Australia (522 km – șapte etape), Mozambic (220 km – cinci etape), Vietnam (160 km în patru etape),  Bolivia (220km – în șase etape) și Laponia Finlandeză (237 kilometri în 48 de ore de alergare non-stop)“, precizează locotenent Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al ISU Botoşani.

Pompierul ultramaratonist Iulian Rotariu reprezintă România în Namibia, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSubofiţer operativ în cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, plutonier adjutant Iulian Rotariu a participat la mai multe competiţii de anduranţă. El s-a făcut remarcat după ce în iunie 2016 a reuşit să se claseze pe locul I la categoria lui de vârstă la „Gobi March” desfăşurat în China. Patru luni mai târziu el a egalat performanţa la ultramaratonul „Atacama Crossing”, desfăşurat în Chile. În mai 2017 el a participat şi la „Sahara Race” organizat în Namibia, unde s-a clasat din nou pe locul I la categoria lui de vârstă şi locul IV la general, situaţia repetându-se în noiembrie 2017, când a participat la  „Roving Race” derulat în Patagonia, Argentina. În decembrie 2018, Iulian Rotariu s-a clasat al doilea în „The Last Deserts” Antarctica.

Fără să fie sportiv de performanţă şi fără să fie legitimat la vreun club, Iulian Rotariu a început să alerge în urmă cu aproape 12 ani, când a ajuns la spital cu fiul său şi, pentru a-şi consuma stresul, a început să alerge în jurul spitalului.

Iulian continuă tradiţia şi de această dată, va alerga în scop caritabil, încercând să sprijine activitatea Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism Botoşani.

Angela Croitoru

Articolul precedentRaport îngrijorător al DSP Neamț după controlul în spitalele din Piatra-Neamț și Roman
Articolul următorInflația se apropie de 14%. Prețurile au crescut cu peste 3% într-o lună
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.