0:00

Bistrița s-a făcut portocalie, ieri (26 august) după-amiază, punând pe jar autoritățile din Suceava și, ulterior, din Neamț. Ceea ce a stârnit panica între localnicii din zona Broșteni a fost denumit de șeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Daniel Drăgoi, drept cel mai grav  accident ecologic din Suceava ultimilor 25 de ani, însă, la Neamț, lucrurile nu par să fie într-atât de grave.

Poluare pe Bistrița!, ZCH NEWS - sursa ta de informații«Un adevărat dezastru ecologic s-a produs ieri după-amiază în zona Broşteni, de la fosta exploatare minieră Isipoaia. Râul Bistriţa a fost poluat cu peste un milion de litri de substanţe toxice provenite din fosta exploatare minieră, respectiv cupru, fier şi zinc. Timp de două ore, din fosta mină Isipoaia, care a aparţinut de Leşu Ursului, s-au scurs aluviuni care au contaminat grav râul Bistriţa, debitul crescând de la 15 litri/secundă la nu mai puţin de 150 de litri/secundă după ce două diguri au cedat la fosta exploatare minieră», titrează Monitorul de Suceava, citând, pentru informații suplimentare, oficiali ai SGA și ai Gărzii de Mediu Suceava.

În Neamț, informarea colegilor suceveni a ajuns ieri, 26 august, la ora 17, iar la ora 20 a fost anunțat că unda de poluare a intrat pe teritoriul județului. La ora 21, primele probe fuseseră deja prelevate și sunt, și acum, în analize. Prefectul de Neamț, Ioan Vlad Angheluță, a informat asupra situației participanții de astăzi, de la ședința Colegiului Prefectural, precizând că situația este monitorizată, dar nu sunt motive de panică sau îngrijorare exacerbată. La fel, Stelian Mihăilă, inginer șef în SGA Neamț, după ce a subliniat că el, personal, răspunde doar pentru ce este în județul Neamț, nu pentru ce fac sau zic colegii de la Suceava, a precizat că ”Pe sectorul Bistriței, de la intrarea în județul Neamț până la Lacul Izvoru Muntelui, nu s-au înregistrat depășiri ale parametrilor standard pentru clasa 2C de calitate”. În plus, ing. Mihăilă a subliniat că Bistrița nu este sursă de apă potabilă pentru localitățile pe care le traversează și, în același timp, și pescarii pot sta liniștiți: peștii nu vor fi afectați. Prefectul Angheluță a întărit acest lucru, precizând că ”nu s-a raportat mortalitate piscicolă”.

Despre cauze, vom afla, probabil, treptat, pe măsură ce se lămuresc și autoritățile. Despre consecințe, tot în timp. Oficialii din Neamț spun că, de-acum, natura trebuie lăsată să-și facă datoria pe ce înseamnă diluția poluării, dar, în continuare, nu e cazul de alarmare inutilă. Poluarea există, într-adevăr, dar gravitatea ei a fost mai degrabă la nivel de impact vizual, după ce apele s-au făcut portocalii din cauza fierului și manganului.

Vom reveni cu amănunte.

Articolul precedentTârgu Neamţ: Trofeul Cetății la rugby feminin, ediţia a II-a
Articolul următorACTUALIZARE Doi angajați Apa Serv au murit într-un accident de muncă COMUNICAT APA SERV
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.