În perioada 25-28 decembrie, la numărul de urgenţă au sunat 410 persoane. În 163 de cazuri a fost vorba despre scandaluri în familie sau în locuri publice, majoritatea pe fondul excesului de băutură. Poliţiştii au intervenit pentru aplanarea stărilor conflictuale şi, în plus, au constatat comiterea a 23 de infracţiuni, 8 dintre autori fiind prinşi în flagrant.

Încălcările Legii ordinii şi liniştii publice au fost sancţionate cu 118 amenzi, iar activităţile comerciale ilicite cu alte 6, în valoare totală de peste 20.000 de lei. Şi în perioada următoare, poliţiştii vor continua activitățile de prevenire şi combatere a infracţiunilor, în special în locurile aglomerate (târguri, discoteci, baruri şi localuri în care se organizează petreceri de revelion).

Poliţiştii rutieri au fost şi ei pe „baricade” în perioada 25-28 decembrie (când au constatat 6 infracţiuni şi au aplicat 234 de amenzi, în valoare de 30.000 de lei) şi vor fi în continuare pe principalele artere din judeţ, mai ales că între timp a nins.

„De la începutul sezonului rece și până acum, polițiștii nemțeni au sancționat 6 conducători auto, pentru lipsa anvelopelor de iarnă, cu amendă între 810 și 1.800 lei ( 9-20 puncte de amendă) și reținerea certificatului de înmatriculare”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. „Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, le recomandăm conducătorilor auto să adopte o manieră preventivă de condus deoarece poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a călătorilor, şi să renunţe la deplasări în cazul în care nu sunt absolut necesare. Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă şi să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor”.

La rândul lor, cîte 50 de jandarmi zilnic vor menţine ordinea publică în perioada 31 decembrie 2014 – 5 ianuarie 2015, atât în misiuni indepedente, cât şi în colaborare cu poliţiştii.

„În noaptea trecerii dintre ani jandarmii vor fi la manifestările organizate de primăriile Piatra Neamţ, Roman, Târgu Neamţ şi Bicaz, în centrul oraşului, în zonele şi pe arterele intens circulate, în apropierea discotecilor, cluburilor de noapte, restaurantelor”, a declarat mr. Cătălin Resmeriţă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Neamţ. „De asemenea, la începutul noului an, vor fi asigurate măsurile de ordine publica la spectacolele si festivalurile de datini şi obiceiuri organizate în mai multe localităţi din judeţ. Pe 1 ianuarie în comuna Borca la Parada Datinilor şi Obiceiurilor de Anul Nou şi 2 ianuarie în oraşul Târgu Neamţ la Parada Măştilor de Anul Nou. Jandarmii montani din Bicaz şi Durău vor patrula cu precădere în zonele frecventate de turişti – pârtiile de schi şi săniuş, cabane, pe traseele turistice şi vor participa la nevoie la acţiuni de căutare, respectiv salvare a unor persoane dispărute, sau rămase înzăpezite în zone greu accesibile”. (C. MIRCEA)