* „Dacă tot îşi pierd vremea 6 oameni să facă o comisie şi să judece un caz, atunci să rămână decizia lor în picioare, nu a şefului”, a declarat Neculai Isache, vicepreşedintele SNPPC
* „Pe mine nu mă deranjează, dar totuşi inspectorul şef răspunde de resursele umane”, a răspuns comisarul şef Paul Tablan
* 39 de poliţişti sunt, acum, în cercetare disciplinară
* până se vor reglementa procedurile, cercetările sunt suspendate
După ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale articolele din Statutul poliţistului referitoare la procedura de cercetare disciplinară, Ministerul Administraţiei şi Internelor s-a pus pe modificat Legea 360/2002, însă nu la modul la care să mulţumească Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – cel mai mare sindicat din poliţie. Procedura de cercetare disciplinară i-a nemulţumit dintotdeauna pe poliţişti, pentru că nu li se asigura dreptul la apărare, iar sancţiunile contează foarte mult în evoluţia lor profesională.
„Noi speram ca ministerul să ţină cont de punctul de vedere pe care l-am exprimat cu ocazia discuţiilor pe care le-am purtat pe această temă, dar dacă nu s-au făcut modificările pe care le-am cerut, nu avem altă soluţie decât să punem presiune pe parlamentari”, a declarat Neculai Isache, vicepreşedintele SNPPC. „O să mergem în comisii şi o să spunem punctul de vedere. Poate parlamentarii vor fi mai deschişi la minte decât sunt unii de prin minister şi vor înţelege. Nu are niciun fel de logică ca o comisie din care fac parte 3 poliţişti mai mari în grad decât cel cercetat, şi un secretar, să piardă timpul ca să cerceteze un caz de abatere disciplinară, să dea o soluţie, iar apoi inspectorul şef să o menţină sau nu. E mai simplu să decidă direct inspectorul şef. În plus, poliţistul cercetat nu are asigurat dreptul la apărare, iar din comisia de cercetare nu face parte şi un reprezentant al sindicatului”.
Vizavi de pretenţiile SNPPC, comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ a declarat: „Pe mine nu mă deranjează să decidă comisia, dar totuşi inspectorul şef răspunde de resursele umane. Mie chiar nu-mi face plăcere să scriu sancţiunile pe cercetările disciplinare. Să le scrie comisia, şi atunci eu am să dau numai diplome de merit ca sa zică lumea că sunt băiat bun. Lăsând gluma la o parte, întâi să vedem cum va arăta legea după modificări şi pe urmă discutăm”.
Deocamdată, toate cercetările disciplinare sunt suspendate, aşa că cei 39 de poliţişti din IPJ Neamţ care se află în această situaţie mai „respiră” puţin. Cei mai mulţi au de dat cu subsemnatul pentru diverse neglijenţe în exercitarea atribuţiilor de serviciu, şi vor reintra în atenţia comisiilor de disciplină după 45 de zile de la publicarea Statutului Poliţistului în Monitorul Oficial. Modificările făcute de MAI Legii 360 nu spun nimic despre includerea unui membru al sindicatului în comisia de cercetare disciplinară şi nici despre avocat. Precizează doar că poliţistul poate fi asistat de un alt poliţist ales.
Dacă cei aflaţi în curs de cercetare au la dispoziţie o pauză îndelungată, pentru că începe campania electorală şi parlamentarii nu vor dezbate legi, poliţiştii care vor călca strâmb în perioada de suspendare, vor scăpa nepedepsiţi până la intrarea în vigoare a Statutului.
Cristina MIRCEA