OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* „Putem aresta şi chinezi, şi turci, şi greci; doar n-o să învăţăm toate limbile pământului”, este de părere comisarul şef Paul Tablan

Poliţiştii care lucrează în cele 52 de centre de reţinere şi arestare preventivă ale Poliţiei Române vor învăţa limba romanes, ca să se poată înţelege cu deţinuţii – majoritari, de altfel – care fac parte din această etnie. Sesiunile de instruire se vor desfăşura în cadrul proiectui de formare din partea Consiliului Europei „Consolidarea capacităţii sistemului de reţinere şi arestare preventivă de a se alinia la instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului”. Valoarea proiectului este de aproape 1,3 milioane de euro, din care 1,1 milioane – finanţare în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian. Proiectul nu implică doar „şcolirea” poliţiştilor – învăţarea limbii ţigăneşti şi a ghidului de bune practici şi respectarea drepturilor  deţinuţilor- ci şi îmbunătăţirea infrastructurii.

Arestul Poliţiei Neamţ, de exemplu, nu are sisteme de securitate moderne pentru curtea de plimbare a deţinuţilor, iar sistemul de supraveghere video – despre care se face vorbire în proiectul de modernizare, există însă nu funcţionează. „Am fost verificaţi tot de o comisie care se ocupă cu respectarea drepturilor omului şi ni s-a explicat că încălcăm libertăţile deţinuţilor dacă îi supraveghem în timpul programului de plimbare”, ne-a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ.

Proiectul prevede, de asemenea, montarea unor aparate de gimnastică în curtea de plimbare, ceea ce la Neamţ presupune o cheltuială suplimentară, pentru că mai întâi ar trebui acoperită curtea. Deocamdată, locul în care deţinuţii îşi iau „porţia de aer curat” este un perimetru împrejmuit şi acoperit cu plasă, în curtea interioară.

Arestul IPJ Neamţ ar trebui să fie dotat cu aparate de aer condiţionat, întrerupătoare cu potenţiometru, ferestre noi, cu sisteme de siguranţă, şi sistem audio pentru camera de vizitare. Deocamdată, vizitatorii deţinuţilor vorbesc cu aceştia prin cele trei „deschideri” practicate în geamul care separă spaţiul destinat celor privaţi de libertate de spaţiul pentru vizitatori. În incintă încap 6 persoane.

Cât despre instruirea poliţiştilor, şeful IPJ Neamţ consideră că nu este necesar ca toţi cei 20 de angajaţi de la Arest, plus şeful – comisarul şef Ioan Catană, să înveţe limba romanes: „Eu cred că dacă un poliţist pe tură învaţă limba şi încă unul din escortă, este suficient. În plus ar fi foarte bine dacă i-am putea folosi şi la alte activităţi, de exemplu la audierea cetăţenilor de etnie în anchetă. Firesc ar fi fost ca romii să fie obligaţi să înveţe româneşte, nu poliţiştii ţigăneşte, pentru că, până la urmă, putem aresta şi chinezi, şi turci, şi greci; doar n-o să învăţăm toate limbile pământului. Din punctul meu de vedere, este un demers util, dar şi mai util era să fie instruiţi ofiţerii din alte structuri, mai ales cei care se ocupă cu interceptările”.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentUnde sunt derby-urile de altădată?
Articolul următorAstăzi se deschide “Târgul de carte Libris Neamţ 2014”