Cele 5 magazine din județ care comercializează arme și muniții (4 în Piatra-Neamț și unul în Roman) au fost verificate de polițiștii de la Serviciul de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase. Bineînțeles că primul aspect luat în calcul a fost legalitatea operațiunilor de comerț, deținere, intermediere și reparare a armelor/muniției.
”În urma controalelor efectuate la cele cinci societăți comerciale cu acest obiect specific de activitate nu au fost constatate nereguli”, a precizat inspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț. ”Polițiștii au atras atenția asupra faptului că în țară s-au constatat deficiențe în ceea ce privește rubricația registrelor de evidențiere a operațiunilor cu arme și muniții, care nu respectau prevederile Legii 295/2004 și a normelor metodologice de aplicare aprobate prin HG 130/2005. Totodată, aceștia au fost instruiți cu privire la respectarea articolului 106 din Legea 295/2004 privind regimul armelor și muniției – să procure arme, piese și muniții numai de la persoane juridice române sau străine autorizate să desfășoare asemenea operațiuni, precum și de la persoane fizice care le dețin și le înstrăinează în condiții de legalitate”.
Polițiștii i-au instruit pe armurieri să nu accepte niciodată arme spre păstrare de la persoane cărora le-a expirat permisul de port-armă de mai mult de 10 zile. Conform legii, deținătorul de armă este obligat ca, în interval de 10 zile după expirarea permisului, să ducă arma, spre păstrare, la un armurier, până ce-și rezolvă problemele cu documentele. Dacă face acest lucru după expirarea termenului, este deja infracțiune. Iar armurierul care acceptă arma și nu anunță poliția este complice. (C.M.)