• „Ancheta internă nu s-a finalizat, toată lumea este pe funcţie”, ni s-a spus de la Centrul de comunicare din IGPR
• „S-a început urmărirea penală in rem pentru favorizarea infractorului”, ne-a declarat procurorul Ionuţ Edi Oprea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti
Ancheta care urmează să stabilească exact împrejurările în care a fost eliberat Adrian Marin Botez din Arestul Poliţiei Capitalei a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. ”S-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru favorizarea infractorului şi, pe măsură ce vor avansa investigaţiile, vor fi stabilite şi persoanele responsabile”, ne-a declarat procurorul Ionuţ Edi Oprea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.
Expresia ”in rem” – cu privire la faptă, indică ”împrejurarea că o anumită dispoziţie legală se aplică în considerarea faptei comise, influenţând răspunderea penală a tuturor celor care au participat, într-o calitate sau alta, la comiterea ei”, conform dictţionarului juridic.
După trei săptămâni de la eliberarea lui Ţâţă din arest, IGPR a anunţat că a dispus declanşarea cercetării prealabile faţă de 6 poliţişti. Tot atunci, comisarul şef Mihai Pruteanu, şeful Poliţiei Capitalei a demisionat şi a fost numit director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din IGPR. Acum, după alte două săptămâni, de la Centrul de comunicare din IGPR ni s-a spus scurt că ”ancheta internă nu s-a terminat şi toată lumea este pe funcţie”. Ba chiat pe funcţii mai înalte. Cel puţin în cazul comisarului şef Nelu Lupu, care era adjunct al şefului Poliţiei Capitalei, iar odată cu plecarea lui Mihai Pruteanu a preluat atribuţiile şefului deplin.
În rest, directorul Serviciului Independent de Reţinere şi Arestare Preventivă, comisarul şef Monel Tucmeanu, adjunctul său comisarul şef Marian Dragomir, precum şi comisarul Paul Guran – șeful Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă nr. 1, unde a fost încarcerat Ţâţă, lucrează şi acum pe aceleaşi posturi. În afară de ei mai sunt anchetaţi – de comisia internă şi probabil şi de procuror, când se va lămuri contribuţia fiecăruia la eliberarea interlopului – agentul șef principal Mugurel Stoian și agentul principal Mihai Damaschin, cel care l-a pus, efectiv, în libertate pe Ţâţă.
Reamintim că Adrian Marin Botez a fost eliberat, după ce poliţiştii l-au căutat 3 ani, în ziua în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la 12 ani de închisoare, pentru că a pus la cale asasinarea lui Mironescu. Deşi pe hârtia trimisă de instanţă scria clar că se deduce din pedeapsă doar perioada de arest preventiv, poliţiştii au înţeles altceva (încă nu se ştie dacă din greşeală sau intenţionat) şi i-au dat drumul. Acum interlopul este dat în urmărire naţională şi internaţională, şi este căutat inclusiv de Interpol.
Cristina MIRCEA