0:00

Politicieni online, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În era informaticii, dacă nu ai un cont pe Internet – nu exiști. După această „doctrină” s-au luat și politicienii, care și-au făcut fie pagini de socializare, fie pagini web, unde, pe lângă prezentări actualizate sau mai vechi, le oferă cetățenilor posibilitatea de a deveni membru printr-un click. Bineînțeles că nu toți politicienii au adoptat varianta comunicării online, mai “cu moț” fiind cei de la PDL Roman, care nu au nici Facebook, nici site, iar like-uri dau doar pe pagina deputatului Elena Udrea.

PSD și consilierea psihologică

Cel mai “proaspăt” site aparține PSD Roman, chiar dacă pagina dedicată senatorului Ioan Chelaru se referă numai la broșurile din campania de la parlamentare. Totuși, cei care accesează adresa www.psdroman.ro pot afla ultimele noutăți făcute publice de conducerea partidului, în special emisiuni sau articole publicate în toată presa, inclusiv cea națională. În plus, senatorul are propriul său site, ce-i poartă numele. “Fără adevăr nu poate fi o libertate autentică”, consideră senatorul, iar pe site puteți găsi fotografii, declarații, emisiuni TV, precum și publicațiile semnate de Ioan Chelaru. Binînețeles că și organizația de la Neamț are un site – www.psd-neamt.ro, cu știri din presa județeană și prezentarea parlamentarilor PSD, inclusiv newsletter-ul de la nivel central. Pe lângă multitudinea de informații, celor care accesează pagina li se oferă o singură reclamă 4 în 1, la o societate de contabilitate, servicii de psihologie, management sanitar și servicii de web. Ceea ce ne face să gândim că reclama are legătură cu întreținerea și administrarea domeniului.

PNL Roman, în umbră

Și colegii de alianță, liberalii, au un site, dar mai mult axat pe conducerea județeană. De fapt, PNL-ul are două site-uri, interconectate, neamt.pnl.ro şi pnlneamt.ro. Spunem asta, deoarece de pe ultimul se poate ajunge pe primul. Totuși, Romanul este lăsat într-un con de umbră, câteva știri găsite aici prezentându-l pe Emil Pericică, de mult plecat din PNL, ca fiind lider. Nici lista cu Biroul Politic nu prea există, fiind precizat doar președintele – Neculai Stan. De asemenea, pe site se mai regăsește un sondaj, al cărui prim vot datează din februarie 2012.

PDL-ul creat de… dizainer vestimentar

Spuneam că cei din PDL nu s-au obosit să cumpere un domeniu pentru a-și informa “electronic” membrii și alegătorii. Pe Facebook au două pagini, una PDL Roman, dar care-l prezintă ca imagine pe un domn cu o doamnă și care nu au vreo activitate. În schimb, există și o pagină PDL Neamț, în care sunt preluate articole anti-USL din presă, dar nici aici nu este clar cine se ocupă de interacțiunea cu internauții. PDL Neamț ar fi terminat “Vasile Sav” la Roman, dar s-a născut și trăiește în Piatra Neamț, dar de fapt a fost în PDL și este “dizainer vestimentar”, lucrând acum la o companie din Olanda. Oricum, PDL Neamț are 2.623 de prieteni  și crede în Dumnezeu, conform orientării religioase.

Adeziune cu CNP și serie de la buletin

Spuneam că politicienii nu le mai cer cetățenilor să facă un drum până la sediu, pentru a completa formularul necesar pentru a deveni membru. Mai simplu, atât liberalii, cât și social-democrații au pe site un formular online. Sub îndemnul “Vino alături de noi”, liberalii cer doar câteva date despre viitorii membri: nume, prenume, adresă și număr de telefon, oferind și posibilitatea atașării unui CV. Singurul impediment este că înregistrarea se face doar pentru Organizația Piatra Neamț. Social-democrații sunt mult mai atenți când vine vorba de datele personale. Aceștia cer adresa de reședință, pe cea de flotant și inclusiv CNP-ul și seria și numărul din buletin. De asemenea, viitorii membri trebuie să declare ce studii au și ce profesie. Și asta deoarece motto-ul PSD este “încredere și responsabilitate”. La PDL, lucrurile stau mai simplu. Cine vrea să fie membru nu doar al marii familii romașcane, ci și a celei democrat-liberale trebuie să meargă la sediul formațiunii.

Claudia MATEI

Articolul precedentPrimăria închide 10 centrale
Articolul următorCeahlăul – Oţelul 2-0 (0-0): Nemţenii au ajuns pe locul doi