0:00

Politici pentru atragerea medicilor cardiologi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Managerul Spitalului Județean Neamț se plânge de lipsa acută de personal. Este vorba în mod special despre secția de Cardiologie, unde numărul pacienților atinge cifre record într-o singură zi, în contextul în care în Policlinică nu există cabinet de cardiologie, iar sectia din spital asigură consultațiile inclusiv pentru pacienții internați în celelalte secții ale spitalului. Soluția ar fi suplimentarea numărului de medici specialiști cardiologi și o mai bună colaborare între aceștia și medicii de familie.

”Știu că avem o lipsă acută de cardiologi, toată lumea, va fi consultată, pe bază de programare, în Secția de Cardiologie a SJU. Nu avem nici suficient spațiu și nici personal. Din 13 posturi doar 6 sunt asigurate, iar doi medici sunt pensionari. Încercăm să rezolvăm pe toată lumea pentru că în România se poate orice dar în țările UE sunt pacienți care așteaptă un consult cardiologic câte un an de zile, cu programare. La noi se abuzează și de ambulanță, încercăm să facem față la tot acest tipuri de probleme. În plus la cardiologie se fac și consultațiile inter-secții, la care nu se poate renunța pentru că fiecare bolnav care trebuie operat are nevoie de consult cardiologic, de aceea sunt extrem de multe consultații”, a spus dr. Ioan Lazăr, manager al SJU Neamț

Pe de altă parte, Culită Tărâță, președinte al Consiliului Județean Neamț, for ce tutelează cea mai mare unitate sanitară din județ, este de părere că ar trebui făcute toate eforturile necesare pentru atragerea medicilor specialiști, în județul Neamț, pentru a se evita astfel de situații.

”Eu cred că politica dusă în județ în ultimii 8 ani nu a fost o politică de a atrage cadrele tinere, ci de a le respinge. Am vorbit la Ministerul dezvoltării să ne ajute cu câteva apartamente pe care să le putem oferi medicilor tineri care vor să lucreze aici, să le asigurăm măcar minimul de condiții. Dacă nu avem condițiile necesare nu vom avea nici cadre medicale. Am vorbit la spitalul din Târgu Mureș și în funcție de dotările pe care le vom avea, vor veni la noi în spital de două ori pe săptămână, timp de un an, medici de acolo, pentru a-i învăța pe cei de aici ce trebuie să facă, astfel încât pacienții să nu mai umble pe drumuri, până la Târgu Mureș pentru un consult cardiologic”, a precizat Culiță Tărâță. (I.CĂLIN)

Articolul precedentMonumente de patrimoniu naţional: Biserica de lemn din Corni
Articolul următorSavantul Daniel Tătaru, Cetățean de Onoare cu vot în regulă