pietricica turism
heidelbergcement

La primele ore ale dimineții, ieri, 1 decembrie, 4 persoane au ajuns la Urgențele Spitalului Județean, din cauza „grijii” autorităților pietrene pentru străzile și trotuare “poleite”.

„Sunt două persoane cu fracturi la mâini, un om a ajuns în această dimineață cu traumatism cranio-cerebral acut și o altă persoană se află acum în sala de microchirurgie cu o leziune la genunchi. Trei dintre ei sunt din Piatra Neamț, unul este din Târgu-Neamț. Cei mai mulți spun că s-au lovit din cauză că au alunecat. Acesta este doar începutul”, a spus dr. Cristinel Păsălau, șeful UPU.

Asistenții medicali de la secția Ortopedie au spus că au parte de o avalanșă de pacienți începând din 30 noiembrie: „Avem toată secția ocupată cu pacienți care au căzut din cauza poleiului. Avem internați și de ieri (30 noiembrie – n.r.), și de azi”.

Pe cele mai multe trotuare din Piatra era aproape imposibil să faci un pas fără să aluneci. Pietonii abia dacă se țineau pe picioare și, fără să pară mulțumiți de situație, au considerat că autoritățile au o scuză bună pentru a nu-și face treaba: „Azi e chef, e 1 Decembrie. Nu iese nimeni la muncă. Îi doare pe ei de gheața de pe trotuare…”

Și totuși, cineva a ieșit să dea cu sare pe trotuare. Niște angajați ai unei firme aruncau de zor cu sare în fața magazinului la care lucrează, dar nu neapărat pentru grija față de client, ci mai degrabă de frică să nu fie amendați.

„Ce e în fața magazinului trebuie să întreținem noi, altfel ne luăm amendă. Oricum, n-am văzut pe nimeni de la primărie să iasă pe străzi. Erau mașinile acelea micuțe care încăpeau pe trotuare, dar cine știe pe unde le țin”, a spus unul din ei, în timp ce-și vedea de treabă, împrăștiind sare pe pavele.

Din zori până în seară… ”depoleim” pe-afară

În vreme ce mersul pe jos s-a dovedit a fi o adevărată probă de rezistență bipedă pentru trecătorii pietreni, autoritățile consideră și susțin cu tărie că și-au făcut datoria. Pe trotuare, adică. Directorul Salubritas, care are în sarcină de la primărie să asigure bunul mers pe trotuare în timpul iernii, a declarat că ”s-a intervenit de la prima oră, cu personalul angajat și cu utilajul pe care îl avem”. Tatiana Ciucanu, un manager discret de altfel, la o societate la fel de discretă atunci când vorbim de curățenie, câini maidanezi și, mai de sezon, poleiul de pe trotuare, a adăugat că: ”Am reușit să depoleim (sic!) trecerile de pietoni, porțiunile în rampă, podurile și scările, iar acum se lucrează la stațiile de autobuz. Am avut prioritate pe zona centrală, acolo unde sunt anunțate manifestări de Ziua Națională, așa că am intervenit la scările de la TT, în parc, Piața Ștefan cel Mare, bd. Republicii, care este în pantă, de asemenea. Prioritatea nr. 2, după zona centrală, sunt trotuarele din restul orașului. Dar asta cu precizarea că, pe trotuarele din fața agenților economici și a asociațiilor de proprietari, obligația aparține acestora să deszăpezească și să depoleieze (sic!). Urgența noastră este pe bd. Traian și str. Mihai Viteazu, unde sunt trotuare în pantă și unde, chiar dacă obligația revine agenților economici sau asociațiilor de proprietari, nu mai așteptăm ca aceștia să-și facă treaba, ci intervenim noi direct. Așa am convenit cu primăria”.

Dincolo de aspectul ”noi ne facem că muncim”, noroc cu ”depoleirea” făcută de natură, odată cu încălzirea ușoară adusă de ceasurile amiezii, că s-a mai putut circula per pedes, nu fluidizat, ci în condiții de iarnă, desigur. (D. OSTAHIE; M. TEODOROF)

aleho