0:00

Ședința ordinară de Consiliu Local, de joi, 27 noiembrie, a fost, fără doar și poate, una dintre puținele ședințe ale legislativului târgnemțean în care Opoziția și-a arătat colții. Din cele 11 proiecte de pe ordinea de zi, trei au fost retrase. Unul dintre acestea a fost cel referitor la tarifele practicate pentru închirierea unor săli de clasă aparținând Școlii „Ion Creangă” din Humulești către Școala Postliceală „Laureatus”. Trei reprezentanți ai școlii postliceale, în frunte cu Doru Băetu, președintele Fundației „Laureatus” din Botoșani au solicitat legislativului târgnemțean să scadă prețul chiriei, respectiv 5 euro pe metru pătrat.

Un alt proiect retras de pe ordinea de zi a fost și cel cu privire la aprobarea tarifului de depozitare a deșeurilor municipale și asimilabile în spațiul de depozitare temporară.

În absența primarului Daniel Harpa, care a fost plecat mai multe zile, alături de city-managerul Vasile Apopei, la Brașov, la niște cursuri de perfecționare, viceprimarul Traian Humulescu și-a luat în serios rolul de lider al administrației locale.

Consiliul Local Târgu-Neamț: Opoziția a înviat!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Doar iarna se lucrează, vara nu facem nimic”

Un proiect de pe Lista suplimentară a stârnit atât controverse, cât și zâmbete din partea auditoriului. Banii pe care Ministerul Sănătății i-a trimis la Spitalul „Sf. Dimitrie”, respectiv 4,6 miliarde lei și mulțumirile adresate de către aleșii PSD ministrului Bănicioiu, l-au făcut pe consilierul Mihai Stoica să intervină ironic: „Hai, domnule, iar începem să pupăm mâini ca pe sfintele moaște? Doar nu a dat banii ministrul din sertarul lui. Haideți, să nu mai fim așa de ipocriți”. Prezent la ședință, directorul spitalului, Florin Apostoae a sărit în ajutorul ministrului: „În urma vizitei domnului ministru, am fost și eu la minister și mi-a zis personal că acești bani sunt din partea ministerului”. Și Vasile Dron de la PSD a sărit în apărarea Guvernului Ponta: „Știm cu toții cine e la guvernare, au venit acești bani pentru acoperișul de la clădirea unde se află birourile spitalului și trebuie să apreciem că domnul ministru s-a ținut de cuvânt”. În intervenția sa, viceprimarul Humulescu a militat pentru responsabilitatea cheltuirii acestor bani, suplimentați și cu fonduri de la bugetul local cu 400 de milioane lei. „Avem o mare responsabilitate ca, într-o lună de zile, toate lucrările să fie gata, să punem acoperiș și să montăm termopane. Am vorbit cu domnul director ca aceste firme care efectuează lucrări să le finalizeze în timp util, pentru a se putea face și recepția lucrărilor”. Daniel Turluianu de la PNL a fost și mai tranșant: „Observăm că doar iarna se asfaltează, iarna se fac lucrări la acoperișuri, în timp ce vara nu facem nimic”. Mihai Stoica nu s-a lăsat mai prejos: „Domnule director, s-a organizat licitația la spital pentru aceste lucrări? Sau aceste lucrări s-au oferit prin încredințare directă?” Răspunsul managerului Apostoae a fost cât se poate de intangibil și ambilicat: „Muncitorii s-au apucat deja de lucru!”

 „Poate la Paris se mai găsesc astfel de prețuri”

Un alt moment mobilizator pentru Opoziție a fost și intervenția unui reprezentant al Școlii Postliceale Sanitare „Laureatus”, prof. Vasile Manole care a adus la cunoștința aleșilor locali faptul că prețul chiriei pe sălile de clasă de la Școala din Humulești sunt nejustificat de mari, dând ca exemplu pozitiv de administrație locală o hotărâre de Consiliu Local din municipiul Sibiu semnată de însuși primarul Klaus Iohannis: „Suntem în așteptarea găsirii unor soluții de închiriere a unor spații la Școala din Humulești. Se practică un preț nejustificat de mare. Am să vă dau un exemplu edificator în acest sens. Există o Hotărâre de Consiliu Local al Municipiului Sibiu referitoare la închirierea spațiilor excedentare în învățământul preuniversitar, hotărâre semnată de primarul Klaus Iohannis și chiria este de 1,5 lei metru pătrat pe lună. În schimb, la Târgu-Neamț, s-au cerut 5 euro pe metru pătrat. Am mai observat că nu s-au respectat regulile de procedură, am contestat procedura de negociere directă și nu am primit nici până acum un răspuns. Astăzi, am aflat că inițiatorul de proiect a retras proiectul de pe ordinea de zi. Acest preț de 5 euro este mai mare și decât prețul din centrul Bucureștiului. Poate la Paris se mai găsesc astfel de prețuri. Vă invit să găsiți o cale de înțelegere și să încheiem un act legal pentru că acolo s-au creat niște locuri de muncă și rezerve de cadre pentru spitalul orașului”, a spus prof. Vasile Manole.

Vicele Humulescu a asigurat reprezentanții școlii postliceale că prețul chiriei va fi modificat, inițiativă ce va face obiectul unei ședințe extraordinare de săptămâna viitoare.

„Străzile arată ca valurile Dunării”

Ceea ce am scris și noi atrăgând atenția asupra lucrărilor execrabile de pe str. Veterani, a făcut și obiectul unei intervenții a consilierului Maria Vrînceanu care a readus în atenția legislativului modul defectuos al asfaltării str. Veterani: „Pe str. Veterani, înțeleg că în aceste zile la temperaturi foarte mici, s-a turnat asfalt peste noroi, iar din această poveste vom ieși șifonați tot noi. Plus că nu s-au betonat nici șanțurile, iar oamenii sunt foarte nemulțumiți. Ar trebui ca cineva să răspundă pentru asta și să fie întrebat de ce se asfaltează la minus 3 grade și nu s-a asfaltat pe timp călduros. Eu înțeleg că trebuie să se cheltuie niște bani, dar parcă e prea mult”. Mihaela Marian de la PSD a intervenit în contradictoriu, argumentând faptul că primăria are foarte multe datorii și banii primiți de la guvern ajung târziu. „Sunteți un bun manager, doamna Marian. Dar e bine să cheltuim aiurea banii? Să ne explice diriginții de șantier de ce se fac asemenea lucrări la repezeală”, intervine Maria Vrînceanu.

Gheorghe Trofin, simțindu-se în vizorul colegilor săi, a intervenit citind de pe o foaie atribuțiile sale în calitate de membru în Comisia de Recepție a lucrărilor, pasând oarecum vina pe vicele Humulescu în calitate de șef al aceleași comisii: „Dv. m-ați mandatat să fac recepția lucrărilor, recepție care este hotărâtă de către beneficiar, adică de primărie, la solicitarea constructorului. Dacă pe parcursul execuției lucrărilor sunt solicitat de către domnul viceprimar sau de către șeful Biroului de Investiții, domnul Durbacă, să mergem să facem unele verificări privind calitatea lucrărilor, particip însoțit de dumnealor la verificări. Dar dacă nu sunt solicitat, particip doar la recepția lucrărilor. Eu nu urmăresc lucrările pe parcursul lor. Asta o face dirigintele de șantier, doamna Iulia Adăscăliței care are contract încheiat cu beneficiarul. Eu nu am contract de servicii cu beneficiarul”.

Ion Burlacu de la PNL, via PDL, a întrebat retoric: „Înțeleg că dv. participați doar la recepția lucrărilor. Dar, dacă la finalul lucrării veți constata că s-a făcut o lucrare de proastă calitate, care e efectul că nu v-ați dus în timpul lucrărilor și să verificați?” Mihai Stoica a fost și mai tranșant, invitându-l pe Gheorghe Trofin să-și dea demisia din Comisia de Recepție a lucrărilor: „Mai degrabă colegii dv. care v-au mandatat să faceți parte din această comisie, ar face bine să vă delege din această funcție, ca să nu mai faceți act de prezență în momentul recepției. Nu are sens să-l legăm noi pe dl. Trofin de o răspundere de care oricum domnia sa nu poate să răspundă. Propun retragerea domnului Trofin din comisie”.

Vicele Humulescu i-a luat apărarea consilierului Trofin, afirmând că acesta este un profesionist. „Din păcate aceste lucrări au fost contractate de niște firme slab dotate din punct de vedere logistic, iar dl. Trofin nu poate fi acuzat de incompetență. Dânsul este un sprijin pentru noi”.

Mai mulți aleși locali au sugerat administrației locale să invite dirigintele de șantier să dea un raport asupra calității lucrărilor de pe str. Veterani.

Vasile Dron de la PSD a simțit nevoia să critice dur și societatea Lemar Industries, dar și pe administratorul Leuștean: „Țin minte când au venit prima oară să înceapă lucrările pe str. Mihai Viteazul, angajații firmei Lemar Industries au venit cu o roabă, o lopată și niște măturoaie. Asta e toată dotarea dlui. Leuștean. Trebuie chemat de urgență dirigintele de șantier să ne ofere răspunsuri”.

Daniel Boca de la PNL a completat dezastrul străzilor din oraș cu lucrări de proastă calitate și pe str. Mihai Viteazul: „Pe str. Mihai Viteazu este un dezastru. Și nici nu s-a făcut recepția. Propun să nu se facă recepția nici pe str. Mihai Viteazul și nici pe Veterani. Străzile arată ca valurile Dunării. Este o bătaie de joc”.

La finalul ședinței au existat și câteva schimburi de replici dure între Mihaela Marian și Maria Vrînceanu, pe fondul tachinărilor dintre cele două din timpul ședinței. (C.T. STURZU)

Articolul precedentPolei + reacție “promptă” a autorităților: Capete sparte, mâini și picioare rupte
Articolul următorInterviu cu Ionel CIUBOTARU, primarul orașului Roznov