PNL Piatra Neamț îşi exprimă consternarea cu privire la modul în care alianța majoritară din Consiliul Local PSD-PMP-ALDE nu face altceva decât să pună piedici premeditate oricărui proiect care poate aduce plus valoare municipiului. Mai mult decât atât, metodele folosite duc cu gândul la instaurarea fricii și a dictaturii”.

Așa stă consemnată, într-un comunicat de presă, poziția aleșilor locali ai PNL Piatra Neamț, primarul Dragoș Chitic și consilierii liberali, adoptată inclusiv în conferința de presă susținută astăzi, 7 aprilie 2017, în ideea unui apel/lobby/pressing la cei majoritari. Motivul acestor declarații pur politice este limpede: marți, 11 aprilie, plenul Consiliului Local e convocat la o extraordinară, cu proiecte de interes(e), care pornesc de la licitația pentru administrarea Pieței Centrale și se încheie cu locul de muncă al city-managerului Bogdan Pușcașu.

Întrucât ieșirea publică a liberalilor nu este deloc surprinzătoare, rămâne doar mesajul. Comunicatul PNL în cele ce urmează:

«”În cei doi ani şi patru luni, de când conduc Primăria Piatra Neamţ, printr-un efort susţinut, am reuşit să aşez oraşul pe un culoar de dezvoltare favorabil, dar PSD şi aliaţii lor de conjunctură trag frâna de mâna, în loc să apese împreună cu noi pe acceleraţie. PSD simte că nu ar putea să obţină vreodată funcţia de primar la Piatra Neamţ şi joacă murdar, poate-poate, prin distrugerea fiecărei cărămizi pe care eu şi colegii mei o aşezăm în construcţia oraşului, vor reuşi să afecteze imaginea mea şi a colegilor din PNL. Sunt metode învechite, de tip bolşevic, depăşite şi distructive pentru o comunitate. Noaptea că hoţii, la nivel naţional, îngenunchează justiţia, statul de drept şi democraţia; ziua în amiaza mare, la nivel local, lovesc constant în buna funcţionare a oraşului. Fură dreptul oamenilor din oraş la bunăstare: piaţa stă închisă, pensionarii care circulă cu troleibuzul nu au beneficiat trei luni de transport gratuit, ne-a suprimat dreptul la un transport civilizat şi la transportul ecologic. PSD-ul împiedică orice intenţie de dezvoltare prin blocarea unor proiecte benefice pentru comunitate în Consiliul Local, la fel cum în anii de glorie ai PSD-ului trebuia să ceri încuviințarea partidului pentru a deschide o afacere. Astfel,în ultima ședință de Consiliu Local, nu au votat nicun proiect din 14 solicitări de cumpărare teren, unele aflate chiar sub construcţii. Este un semnal prost faţă de investitori, nu fac altceva decât îi alungă din orașul peste care se cred ei stăpâni. Eu şi colegii mei liberali nu vom permite aceste lucruri, suntem decişi să luptăm până la capăt cu mijloacele democratice pe care le avem. Luptăm pentru dreptul cetăţenilor din acest oraş la dezvoltare, la prosperitate şi la libertatea care este ameninţată acum prin atitudinea PSD”.

Consilierul local Romel Bîrjoveanu, liderul grupului consilerilor locali PNL a întărit  faptul că  atitudinea consilierilor locali din alianța majoritară este una distructivă.
Alianţa majoritară din Consiliul Local are o atitudine distructivă şi blochează în mod constant, fără o justificare, proiecte benefice pentru oraş.  Vă dau aici doar câteva exemple: Piaţa Centrală, deși este gata, stă închisă pentru că partidele din alianța PSD-PMP-ALDE nu s-au hotărât cui să o dea; au desființat o parte din aparatul tehnic al primarului deşi suntem un municipiu reşedinţa de judeţ iar primarul are nevoie de o echipă pentru a-şi pune în practică proiectele. Mai mult, se opun în permanență dezvoltării orașului şi alungă  potențialii investitori prin blocarea vânzărilor terenurilor, au înjumătăţit fără nicio justificare bugetul unui festival important de Ziua Curţii Domneşti și nu în ultimul rând conduc într-un mod dezastruos societăţile Consiliului Local, Locativ Serv și Parking.”, a declarat Romel Bîrjoveanu, liderul consilierilor locali PNL

Consilierul local Romel Bîrjoveanu a readus în discuție problema parcărilor de reședință și modul în care este gestionată societatea Parking.
Aș vrea să aduc în discuție un subiect care a mai fost dezbătut în Consiliul Local și anume problema parcărilor de reședință din Piatra Neamț. După cum știți, de două ori grupul nostru de consilieri a introdus pe ordinea de zi proiectul scăderii prețului locurilor de parcare, de ambele ori alianța PSD-PMP-ALDE s-a împotrivit. Ne gândim foarte serios să venim cu un nou proiect de hotărâre, care sperăm să aibă șanse mai mari de a fi susținut, atât timp cât și consilierii PSD au spus că sunt analize făcute care să ducă la scăderea prețului parcărilor și mai nou, într-o conferință de presă, dl consilier Misăilă, de la ALDE, a declarat public că susține această inițiativă. Între timp, SC Parking a trimis analiza financiară pe anul 2016, unde cifrele sunt absolut surprinzătoare. Astfel: veniturile  din încasări sunt de 1.678.986 lei, în vreme ce  cheltuielile sunt de  1.773.734 lei, adică SC Parking cheltuie mai mult decât încasează cu aproape 1 miliard. Asta demonstrează că la această societate este un management defectuos și nu ne dorim doar scăderea prețului locului de parcare ci și trecerea parcărilor direct în administrarea primăriei. Adică populația va plăti un preț mai mic, dar direct la serviciul taxe și impozite. Pentru aceasta , putem crea un compartiment în cadrul primăriei iar o parte dintre angajații SC Parking pot fi transferați aici. Spun o parte, pentru că nu va mai fi nevoie de: directori, directori adjuncți, consilieri ai directorului, consultanți pe administrație publică, avocați angajați, consilii de administrație ș.a.m.d. Este un proiect la care lucrăm iar când va avea o formă finală îl vom prezenta în dezbatere publică”, a adăugat Romel Bîrjoveanu, liderul consilierilor locali PNL.

Concret, pentru a rezolva o parte dintre problemele create de alianța PSD-PMP-ALDE, a fost demarată o procedură de evaluare a celor doi viceprimari, iar marți 11 aprilie a fost convocată o sedință extraordinară de CL, pentru că unele proiecte nu suportă amânare.

Este vizibil faptul că tot ceea ce este condus acum de PSD la nivel local funcţionează prost: Spitalul Judeţean – gândaci, bolnavi umiliti, societatea APASERV – avarii foarte dese, preţ mare la apă, societatea Troleibuzul- în prag de faliment, Teatrul Tineretului – subfinantat, în imposibilitatea de a-şi continua festivalurile cu tradiţie şi lista poate continua. Domnilor şi doamnelor din PSD, chiar vreţi să ne distrugeţi oraşul? Noi ne luptăm să avem un oraş verde cu un transport public nepoluant, vorbim de smart-city, iar PSD-ul ne scoate de pe trasee singurul mijloc de transport ecologic, troleibuzele. Tot ce este condus de PSD la nivel local se degradează, iar cetăţenii sunt cei care au de suferit. Îi anunţ că nu le vom permite să ne distrugă oraşul. Pentru că sunt lucruri care nu funcţionează în administraţia locală, am demarat o evaluare a celor doi viceprimari iar după ce o voi finaliza voi lua o decizie care poate merge până la retragerea atribuţiunilor. Rolul unui viceprimar indiferent de partidul din care face parte este să contribuie la bună funcţionare a oraşului şi nu să o perturbe. Rolul unui viceprimar este să dezvolte oraşul şi nu să-l îngroape. Un viceprimar trebuie să susţină în Consiliul Local proiectele benefice pentru comunitate, nu să le blocheze executând necondiţionat comanda primită de la partid. Marți 11 aprilie am convocat o şedinţă extraordinară pentru că nouă ne pasă de piaţa centrală şi trebuie să urgentăm deschiderea acestui complex, pentru că nouă ne pasă de evenimentele care promovează oraşul și mă refer aici la  Festivalul Curtea Domnească, pentru că mie şi colegilor mei liberali ne pasă de sportul nemțean. Am convocat o şedinţă extraordinară şi pentru că nouă ne pasă de funcţionarea normală a administraţiei pietrene şi le propunem eliminarea neinspiratului amendament prin care desfiinţează practic aparatul prin care primarul îşi pune în practică proiectele. Înţeleg că numai la Consiliul Judeţean şi la primăriile conduse de PSD este permis să existe administrator public şi consilieri. Trebuie să cerem voie de la PSD să avem un aparat tehnic care să asigure funcţionarea eficientă a unei primarii? Au ocazia marți 11 aprilie să demonstreze contrariul!” a concluzionat Dragoș Chitic, președinte PNL Piatra Neamț.»

Articolul precedentPMP Piatra Neamț: “Chitic trebuie să înțeleagă, noi nu suntem menajere la nimeni!”
Articolul următorSalariile din justiție după legea salarizării unitare
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.