pnl

Adunarea națională a delegaților PNL de vineri și sâmbătă, la București, a constat de fapt în două congrese, unul extraordinar (pentru modificarea statutului) și unul ordinar a cărui miză principală era alegerea președintelui și a celor 31 de vicepreședinți. Inițial, desemnarea lui Klaus Iohannis drept candidat la președinția României din partea PNL, cu perspectiva de a reprezenta și dreapta politică unită, părea o formalitate.

Vineri, modificarea statutului a decurs în liniște. În ziua următoare, alegerea președintelui avea să-i aducă primarului de Sibiu o victorie zdrobitoare (1.334 de voturi) în fața lui Ioan Ghișe (144). Intrarea în Partidul Popular European și fuziunea cu PDL, mai ales după anunțul făcut de Iohannis în legătură cu păstrarea numelui de PNL pentru viitoarea construcție politică, nu au ridicat probleme. Surpriza a venit în privința prezidențiabilului, Crin Antonescu acceptând propunerea venită din sală. PNL e în situația de-a avea doi candidați interni la prezidențiale, decizia finală fiind plasată în sarcina Delegației Permanente.

Marea bătălie din sală și din culise s-a dus însă pentru alegerea vicepreședinților. Dintre cei 54 de candidați pe 31 de locuri, cel mai mare număr de voturi (1.310) l-a obținut Ludovic Orban. Lista se încheie cu Gigel Sorinel Știrbu (1.018 voturi), fost ministru al Culturii cu mandat foarte scurt. Primul sub linie este Varujan Vosganian, la 400 de voturi distanță, ceea ce denotă că s-a votat organizat, aproape „la pachet”. Liberalul pietrean Iulian Luca, înscris și el în cursă, a strâns 182 de voturi, cât să ocupe locul 52, oricum în fața mult mai cunoscutului Corneliu Bichineț (176), vicepreședinte al CJ Vaslui, convertit de la PRM la PNL. (V. COSMA)