0:00

„Bătaie” pe ochelarii de beţiv, în centru, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* „Mai curând aş fi băut pe bune, deja mă doare capul”, a spus unul din voluntarii care n-a „ratat” niciun jalon

Pietrenii au fost curioşi să vadă cum e să conduci beat şi s-au „bătut” pe ochelarii speciali, care simulează starea de ebrietate, cu jurnaliştii prezenţi, ieri la prânz, în centrul oraşului. Nu că mulţi dintre ei n-ar fi experimentat starea de beţie, dar să fii treaz şi să realizezi cât de rău este să fii mort de beat, este într-adevăr, o experienţă neobişnuită. Aşadar, cele două perechi de ochelari, unii care simulează 0,8 la mie şi ceilalţi 1,5 la mie, au avut mare succes, atât în rândul şoferilor (care era musai să aibă permisul la ei), cât şi al pietonilor.

Lângă cortul Centrului  Antidrog, unde voluntarii au distribuit materiale informative, a fost trasată o linie şi au fost amenajate două trasee, pe bază de pahare de unică folosinţă, cu rolul de diverse obstacole pe care omul beat le poate întâlni în drum spre casă (guri de canal fără capac, gropi în carosabil, stâlpi sau copaci). Niciunul dintre cei care au încercat să parcurgă traseele n-a reuşit să evite obstacolele. Ba vreo doi n-au „ratat” niciun jalon. Mai mult, unul din voluntari a mers pe dungă, dezechilibrându-se la fiecare pas şi a conchis: „Mai curând aş fi băut pe bune, deja mă doare capul”.

Şoferii s-au descurcat mai bine decât pietonii. Testarea s-a făcut cu o maşină de la şcoala de şoferi, iar primul care s-a aventurat în cursă a fost chiar instructorul Iuri Nicorescu. A folosit ochelarii de „beţie acută” şi a luat în plin al doilea jalon. După care a dus cursa la bun sfârşit fără să mai dărâme nimic. Dar, cu ce efort!

„Ochelarii îţi induc exact starea consumului de alcool, câmpul periferic se reduce foarte mult şi nu mai poţi observa ceilalţi participanţi la trafic. Eu nu mai vedeam bine, iar jaloanele îmi dansau în faţa ochilor. Nu am băut niciodată înainte de a mă urca la volan şi sfătuiesc toţi şoferii să apeleze la cineva din familie, la un prieten sau să ia un taxi în situaţia în care consumă alcool”.

Chiar dacă au făcut viraje extrem de „generoase”, din cauza jaloanelor pe care le vedeau dublu, majoritatea voluntarilor au reuşit să parcurgă traseul fără probleme, dar au fost marcaţi de senzaţiile pe care le-au experimentat. Când au coborât din maşină, ori îi durea capul, ori erau ameţiţi, ori le tremurau genunchii la modul vizibil. În timp ce conducătorii auto îşi testau capacitatea de a conduce beţi, voluntarii antidrog – elevi la Colegiul de informatică Piatra Neamţ – au împărţit pliante oamenilor aflaţi în parc şi au „racolat” alţi doritori de a experimenta senzaţia de beţie.

Acţiunea de ieri a făcut parte din proiectul „Conduită rutieră antidrog – când mintea nu e trează, viaţa nu contează!”, desfăşurat de Centrul Antidrog, în parteneriat cu Serviciul Poliției Rutiere și CJ Neamț.

Din statisticile polițiștilor rezultă că, în perioada 2007-2013, în Neamţ au fost depistate 5.453 de persoane conducând sub influenţa alcoolului, majoritatea bărbaţi cu vârste între 21 şi 50 de ani. Dintre acestea, 2.555 au fost sancţionate contravenţional, iar 2.463 au fost cercetate penal. În aceeaşi perioadă s-au petrecut 186 de accidente rutiere grave şi 221 de accidente uşoare, soldate cu 29 de decedaţi. Consumul de alcool la volan continuă să se situeze printre primele 5 cauze de accident din judeţ, însă consumul de alcool în rândul pietonilor, care traversează imprudent şi sunt loviţi de maşini, este mult mai răspândit.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentPNL: liniștea dinaintea furtunii
Articolul următorEuroparlamentare la comune Poienari, Războieni, Rediu