Unul din cele mai spectaculoase evenimente astronomice, ce poate fi văzut cu ochiul liber, ploaia de meteori, Perseidele, are loc în aceste zile. Curentul de meteori se intensifică odată cu intrarea în august, urmând ca punctul culminant să fie atins în circa două săptămâni
„Maximul curentului va veni în ziua de 13 august, între orele 10 și 17 TLR. Pentru că maximul vine în timpul zilei, și nu putem vedea stele căzătoare ziua, va trebui să ne uităm pe cer în noaptea de dinaintea maximului, 12/13 august, și în cea de după, 13/14 august. Vom putea observa panta ascendentă și panta descendenta a maximului, în intervalul 11-14 august. Cea mai buna perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o perseidă”, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” București.
Acest fenomen poate fi văzut cel mai bine în locurile cu perspectivă și în lipsa luminii artificiale, astfel că în orașe din cauza iluminatului public și nu numai, Perseidele pot fi observate mai greu. În zonele cu aer curat se pot vedea și 100 de meteori pe oră, în timp ce în oraș se pot observa 10, cel mult 20 de meteori în același interval. Denumite după constația din care vin, Perseidele nu sunt singurii meteori activi însă având în vedere că se văd în august, în perioada concediilor și a vacanțelor, sunt cele mai cunoscute.
„Urmărind bolta cerească veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori o dâră luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de stea căzătoare. Desigur că stelele nu au cum să cadă, de fapt ați observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, care a intrat în atmosfera Pământului și la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare)”, anunță Observatorul Astronomic București. (G.S.; FOTO: Observatorul astronomic București )