Au fost stabilite noi sancțiuni pentru persoanele care nu respectă izolarea și carantina, adoptate prin Ordonanța militara 4 din 29 martie 2020. Pe lângă amendă, care este majorată, de la 100 lei – 5.000 lei de persoană, la 2.000 lei – 20.000 lei de persoană, cel care iese nepermis din izolare sau din carantină va fi introdus în carantină și obligat să achite cheltuielile pentru fiecare din cele 14 zile de carantină. Aceasta înseamnă 230 lei pe zi alocația de cazare și 70 lei indemnizația pe zi de cazare, sau 50 lei pe zi alocația de cazare într-un spațiu pus gratuit la dispoziție. Sumele sunt stabilite în normativele adoptate de guvern pe 18 martie.

Sancțiunile sunt prevăzute în Ordonanța militară 4 din 29 martie 2020:

Art. 3. – (1) Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

(2) Persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

(3) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(C.I.)