Noi posibilități de mișcare pentru vârstnicii care au 65 de ani împliniți au fost adoptate prin Ordonanța militară 4 din 29 martie 2020. Potrivit acestui document, vârstnicii pot ieși din locuință și în afara orelor 11-13 doar dacă au de rezolvat probleme medicale programate, adică tratamente oncologice planificate, dializă, etc. Deplasarea se poate face cu mașina personală sau a familiei ori cu ambulanța. Este necesară declarația pe proprie răspundere, act ce trebuie să fie completat în detaliu. În plus, aceste persoane pot ieși cu animalul de companie seara, între orele 20-21, iar declarația pe proprie răspundere nu este obligatorie. Vârstnicii au, începând de astăzi, 30 martie, acces prioritar la cumpărături între orele 11-13, iar magazinele trebuie să le aloce în exclusivitate acest interval orar.

Iată care sunt prevederile Ordonanței militare 4:

Art. 1. – (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11,00-13,00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

(3) Circulația persoanelor prevăzute la alin. (1), în afara locuinței/gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20,00-21,00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei. Declarația pentru acest interval orar nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop.

(4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 2. – (1) Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11,00-13,00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.

(2) Măsura se aplică începând cu data de 30 martie 2020.

(C.I.)

Articolul precedentAl 40 -lea deces. Cea mai tânără victimă a coronavirsului avea 27 de ani și suferea de diabet
Articolul următorPlata carantinei – Nouă sancțiune pentru cei care nu respectă izolarea și carantina