Primăria Pipirig și Comitetul local pentru Situații de Urgență s-au mobilizat la maximum pentru aplicarea măsurilor necesare care să prevină infectarea populației cu noul tip de coronavirus. S-au luat măsuri atât pentru informarea populației privind regulile de protecție, cât și pentru sprijinirea persoanelor aflate în izolare la domiciliu și a persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

Primarul Vasile Dorneanu a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, încă de la sfârșitul lunii februarie și s-au stabilit măsuri și responsabilități clare. Tot personalul de la primărie, de la dispensarul medical, de la poliție, preoții din comună sunt implicați în gestionarea acestei situații. S-au format echipe care monitorizează zilnic persoanele aflate în izolare la domiciliu, echipe care discută cu persoanele vulnerabile de peste 65 de ani, echipe care cumpără alimente, medicamente și care le distribuie persoanelor fără aparținători sau alte forme de ajutor: „Situația este complexă. Comuna Pipirig se numără printre localitățile cu cel mai mare număr de concetățeni care s-au întors din străinătate. Sunt sau au fost în izolare la domiciliu peste 340 de persoane. Dintre acestea, 261 de persoane figurează în evidența DSP, iar celelalte fie au intrat în autoizolare voluntară, fie am reușit să le convingem să se autoizoleze. Vreau să fiu foarte clar: le mulțumesc tuturor celor care respectă regulile pentru că au dovedit responsabilitate și au înțeles că trebuie să-i protejeze pe cei dragi din familiile lor, copii, părinți, bunici. Dar îi avertizez pe cei care nu le respectă că vor suporta rigorile legii. Am cerut colegilor de la Poliție să fie fermi. Nu avem niciun caz de infectare la Pipirig”, ne-a declarat Vasile Dorneanu, primarul comunei Pipirig.

 

În comuna Pipirig sunt 1.226 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Echipe din cadrul primăriei merg zilnic pe teren pentru a-i ajuta cu cumpărăturile ori cu medicamentele pe cei singuri, pe cei bolnavi cu scopul de a-i proteja și de a nu-i mai expune în afara locuințelor: „Avem aproximativ 30 de familii aflate în izolare sau cu vârsta de peste 65 de ani fără aparținători cărora le distribuim alimente de la Primărie”, a adăugat primarul.

Primăria Pipirig a achiziționat materiale de protecție, măști, mănuși, dezinfectanți, au fost montate dispensere la intrările în clădiri și s-au luat măsuri de igienizare și dezinfecție în comună: „Am efectuat o dezinfecție la începutul lunii martie, iar joi, 2 aprilie, am efectuat din nou dezinfecția tuturor spațiilor de la instituțiile publice: dispensare, Primărie, Cămin cultural, SVSU, Poliție locală, blocurile din centrul comunei, în tot centrul civic, trotuare, intrări instituții, intrări magazine, farmacii, liceu tehnologic etc.”.

În final, primarul Vasile Dorneanu a transmis un nou mesaj locuitorilor din comuna Pipirig: „Știm cu toții că situația actuală este grea și de aceea vreau să le mulțumesc tuturor concetățenilor care au înțeles să se comporte exemplar, cu seriozitate, implicare, responsabilitate și credință. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom trece cu bine, împreună, și peste această perioadă. Vă doresc tuturor multă, multă sănătate!”

C.T. STURZU

Articolul precedentNeamț – Al 6-lea deces, o femeie bolnavă cronic, internată la Spitalul Județean
Articolul următorAngajări fără concurs în Poliție și Jandarmerie