0:00

Tribunalul Neamţ l-a achitat astăzi, 9 martie, pe Gheorghe Ştefan, pentru infracţiunea de spălare de bani, care ţinea prima pagină a ziarelor în 2014, când a fost trimis în judecată. Au rămas, însă, pe tapet alte două infracţiuni (efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite; şi folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite), pentru fiecare din ele instanţa stabilind 2 ani de închisoare.

Cum, însă, ambele infracţiuni se regăsesc în dosarul Microsoft, în care fostul primar a primit deja 6 ani de închisoare, pedepsele au fost contopite şi a fost aplicată cea mai grea, respectiv 6 ani, sporită cu 3 luni. Prin urmare, judecat în două dosare diferite, Gheorghe Ştefan a primit, practic, doar sporul de 3 luni. Cum a fost arestat preventiv şi apoi arestat la domiciliu, perioadele executate deja se scad, obligatoriu, din pedeapsa rezultantă. Şi se cheamă că, la capătul a trei ani de proces, Pinalti a câştigat o reducere a perioadei de detenţie, în executarea căreia se află. Singura parte care l-ar putea nemulţumi şi l-ar putea tenta să atace sentinţa este ”confiscarea sumei de 3.031.365 de lei, rezultată din infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia”. Instanţa a mai stabilit, de asemenea, o pedeapsă complementară de 4 ani, după executarea celei principale şi plata a 6.000 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare.

Toate firmele care au fost acuzate de spălare de bani (SC Best GSG SRL, SC Giga Star SRL, SC Euromedia TV SRL, SC Sonic Media SRL) au fost achitate pentru complicitate la spălare de bani, iar măsurile luate împotriva lor au încetat de drept. Acum, n-ar fi de mirare ca administratorii acestor societăţi să ceară despăgubiri pentru perioada în care n-au putut funcţiona. Sentinţa poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.

În dosarul Microsoft, Gheorghe Ştefan a primit 6 ani de închisoare şi a fost obligat să plătească 3.996.360 euro. (C.M.)

 

Articolul precedentFermieri din Bacău şi Neamţ, reuniune de amploare la Piatra Neamţ
Articolul următorŞeful Secţiei Gârcina pe punctul a deveni adjunct la ”municipiu”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.