0:00

Pietrenii plătesc, din nou, taxă edilitară, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAnul acesta, între taxele speciale percepute de municipalitatea Piatra-Neamţ apare şi taxa edilitară, care este stabilită la 10% din valoarea impozitului pe clădiri, atât pentru persoane fizice cât şi pentru societăţi. Sumele adunate din această taxă edilitară, care se colectează într-un cont separat, vor fi folosite pentru finanţarea cheltuielilor privind amenajările peisagistice din parcuri, grădini, aliniamente stradale şi zone de agrement, precum şi pentru amenajarea locurilor de joacă şi a fântânilor arteziene sau cişmelelor.

Iniţial această taxă avea ca termene de plată datele de 31 martie şi 30 septembrie 2023. Primarul Andrei Carabelea vine cu o propunere de modificare a acestor termene, în şedinţa de joi, 30 martie, respectiv la 30 iunie şi 30 noiembrie, potrivit Referatului de aprobare din spatele proiectului. Asta în contextul în care neplata la timp a taxei atrage după sine penalităţi de întârziere şi posibilitatea de a fi executat silit pentru neplată.

Modificarea termenelor a fost cerută de contribuabili, potrivit unei adrese a Direcţiei de Taxe şi Impozite transmisă primăriei, iar primarul Andrei Carabelea a considerat oportună o asemenea decizie, ţinând cont de faptul că această taxă este percepută, în această formulă, „pentru prima dată anul acesta”.

În administraţia Chitic, existau la un moment dat două taxe edilitare diferite, una de 15% din impozit, pentru amenjarea faţadelor blocurilor, utilităţi şi amenajarea zonei din apropierea blocurilor şi de 25% în cazul blocurilor care nu erau reabilitate termic, taxe care au produs atunci nemulţumiri în rândul pietrenilor.

Angela Croitoru

Articolul precedentȘtire actualizată. Șocant: un om a murit carbonizat într-o centrală dezafectată
Articolul următorSăli de clasă și săli de sport de închiriat la 18 școli din Piatra-Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.