0:00

Piedici pentru persoanele cu dizabilități în Spitalul Județean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* „Nu sunt bani. Ce este mai important, să fac mai întâi sălile de operație sau să încep să fac rampe? Nu s-a plâns nimeni că ar avea probleme cu rampele”, dr. Ioan Lazăr, managerul SJU

În Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Piatra Neamț, persoanele cu diverse probleme locomotorii au accesul limitat. Cea mai mare problemă o reprezintă rampele. Cele mai multe dintre ele au o înclinație necorespunzătoare, iar o parte din acestea sunt lipsite de elemente antiderapante. La Policlinica spitalului, oamenii dependenți de un scaun cu rotile dau de o rampă capcană, placată cu gresie, mult prea alunecoasă chiar și pentru un om care se ține bine pe picioare.

Piedici pentru persoanele cu dizabilități în Spitalul Județean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dacă prin mila aproapelui treci dincolo de ușile Policlinicii, accesul la informație este cu un etaj mai sus, „interzis” unei persoane țintuite într-un scaun. Nici la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului situația nu este mai roz. O rampă antică și de demult, fără bară de susținere și cu o înclinație mare, face ca și cele mai în formă infirmiere să transpire din cauza efortului pe care îl depun împingând la cărucioarele cu materiale sanitare. Pentru cel care este nevoit să se descurce singur, șansele sunt aproape zero. Exemplele negative continuă să se repete, aproape la toate corpurile Spitalului Județean existând rampe ce sunt făcute în pripă fără ca cineva să se fi gândit la cei dependenți de un scaun cu rotile.

La Ambulatoriul de la secția Chirurgie Plastică, microchirurgie reconstructivă se poate și mai rău. Acolo, nu există nicio rampă de acces. Doar două rânduri de scări, imposibil de urcat pentru un om cu dizabilități. De departe, cele mai „sinucigașe” rampe sunt la secțiile Psihiatrie și Pediatrie. Despre escaladarea lor pot vorbi doar cei din personalul spitalului care sunt nevoiți să se „lupte” cu ele în fiecare zi. Unul din infirmieri, care ducea, ieri, o femeie, în vârstă de aproximativ 70 de ani, la secția Psihiatrie, ajuns în fața rampei i-a cerut acesteia să se țină de balustradă și să urce… singură. Aceste episoade se repetă zilnic în curtea Spitalului Județean și serialul va fi unul și mai mare deoarece, potrivit managerului spitalului, rampele nu vor fi modificate prea curând.

Piedici pentru persoanele cu dizabilități în Spitalul Județean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Nu sunt bani. Ce este mai important, să fac mai întâi sălile de operație sau să încep să fac rampe? Nu este cu ce. Rampele vor fi modificate în momentul în care se vor face reabilitări ale clădirilor. Psihiatria am de gând să o mut și atunci nu o să mai fie rampe cu probleme. Oricum, nu s-a plâns nimeni că ar avea probleme cu rampele”, a spus dr. Ioan Lazăr, managerul SJU din Piatra Neamț.

În curtea spitalului printre puținele modele de urmat în rândul rampelor de acces sunt cele de la Oncologie și Boli Infecțioase. Legea 448/2006 spune că, în calitate de cetăţeni cu drepturi depline, persoanele cu handicap beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi restul populaţiei. Și unii și alții au dreptul la demnitate, la tratament egal, la o viaţă autonomă şi la o participare deplină la viaţa societăţii. (M. TEODOROF)

Articolul precedentPublicistul Constantin Cucu, la aniversare
Articolul următorMere este, bani … nevoie