0:00

Pictorul Mihai Agape, la 76 de ani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Nu prea ştiu ce e norocul, dar pot să spun că Dumnezeu m-a ajutat”

Unul din artiştii plastici nemţeni de primă linie valorică, profesorul şi pictorul Mihai Agape, împlineşte astăzi 76 de ani. Născut la 24 martie 1938, în satul Sălăgeni, plasa Răducăneni, judeţul Fălciu, devenit apoi raionul Huşi, dar şi Codăeşti, regiunea Iaşi (judeţul Iaşi). După ce a făcut studii liceale şi Şcoala populară de artă la Iaşi, încurajat de către pictorul Adrian Podoleanu, devine licenţiat al Facultăţii de Arte Plastice de pe lângă Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi.

 În toamna anului 1969 s-a stabilit definitiv la Piatra-Neamţ, unde lucrează ca plastician şi profesor de desen pe lângă Casa judeţeană a creaţiei populare Neamţ, în cadrul Cenaclului Piatra Neamţ al Filialei Bacău a UAP, condus de scenograful Mihai Mădescu, la Şcoala Zăneşti, apoi la Casa pionierilor din Piatra Neamţ şi la Clubul Copiilor (Palatul Copiilor), ca director, unde a continuat activitatea până la pensionare. Din anul 1970 şi până în prezent a participat cu lucrări de artă plastică la 142 de expoziţii, concursuri, saloane etc, organizate pe plan local şi naţional, din care 20 de expoziţii personale.

Expoziţii – participări: la Festivalul-concurs naţional de artă plastică “Voroneţiana” – Suceava, la Bienala naţională de artă plastică (concurs) “Lascăr Vorel” Piatra-Neamţ, la “Saloanele Moldovei” din oraşul Chişinău. Premii: la Concursul naţional de artă plastică de la Botoşani, la Bienala naţională – concurs de artă plastică Lascăr Vorel Piatra-Neamţ.

În 2000, Consiliul municipal Piatra Neamţ îi acordă “Diploma de recunoştinţă pentru contribuţia la viaţa cultural-artistică a municipiului”. Lucrări de pictură şi grafică se află în colecţia Muzeului de Artă din Piatra-Neamţ şi în mai multe colecţii particulare, din ţară şi străinătate: SUA, Anglia, Germania, Israel, Belgia, Canada, etc.

Figurează în mai multe publicaţii şi albume de artă: „Oameni de seamă din judeţul Neamţ”, de Constantin Prangati, Editura Crigarux, ediţia 1999, Piatra Neamţ, Who’s who, Bucureşti, ediţia 2002, „Un secol de arte frumoase în Moldova”, de Valentin Ciucă, Editura Artxxi, Iaşi, 2009, vol.II, „Tradiţional şi modernitate în pictura românească” de Georgeta Dyordyevic, Editura Eurogama Invest, Bucureşti, 2009, Colecţia de azi, ediţia I, 2009 Cornel Mifode & colectiv, „Dicţionarul artelor frumoase din Moldova”, Editura Artxxi, Iaşi,2010. Este autorul cărţii „Lampa care întinde morţii prada”, proză, debut literar, Editura Corgal Press Bacău, 2012, cu o postfaţă de George Brăescu şi o autobibliografie.

Pictorul Mihai Agape, la 76 de ani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Despre această aniversare, pictorul Mihai Agape ne-a declarat:

“De la o anumită vârstă, aniversările îşi pierd, pentru cel sărbătorit, o parte din festivism şi entuziasm. Rămâne doar bucuria că ai mai împlinit o vârstă. E doar o victorie împotriva morţii. Rememorând, cred că am descoperit că domeniul artelor plastice este domeniul vieţii mele în perioda 1960-1969, când, proaspăt lăsat la vatră din armată, m-am întors la Iaşi. Mi-am completat studiile, iar în paralel am făcut Şcoala populară de artă. Cred că atunci, de la studiile făcute cu graficianul Lipa Nathanson a plecat totul. Graficianul a plecat în Israel, iar pictorul Adrian Podoleanu nu s-a lăsat până nu m-a convins să merg la facultatea de arte plastice. Peste trei ani am intrat în învăţământ, la îndemnul fostului coleg de facultate Gheorghe Vadana, pe atunci inspector şcolar de desen. Despre destin, soartă, noroc? Cum să nu cred în toate acestea, mai ales că ele s-au consumat aproape. Îmi stau în faţă ca o oglindă şi pot spune că m-am descurcat onorabil, urmând pas cu pas drumul pe care l-am avut de parcurs. Despre noroc nu prea ştiu ce este acela, dar pot să spun că Dumnezeu m-a ajutat. Mai este ceva: pictorul Ştefan Luchian spunea că poţi să ai talent, dacă nu munceşti degeaba. Cred că am îndeplinit acest deziderat răspândind în ţară şi în străinătate vreo opt sute de lucrări. Este mult, este puţin, rămâne de văzut”.

Nicolae SAVA

Articolul precedentRevista CONTA, nr. 14
Articolul următorȘcoli trimise la „națională” pentru proiecte europene