După isteria cu scumpirea benzinei şi motorinei, de aseară, astăzi 10 martie atenția se îndreaptă spre efecte. Taximetriștii din municipiul Piatra-Neamț sunt sceptici și, în ciuda aparențelor, mare efect nu se resimte, încă. Te-ai aştepta ca o călătorie cu taxiul astăzi să fie mai pipărată ca cea de ieri.
Prestatorii de servicii din acest domeniu au o altă părere. Una care reiese nu doar din birocrația, inevitabilă – din punct de vedere legal, taximetriştii intră în acelaşi tipar, când vine vorba de urcat preţurile, cu transportul în comun și orice modificare de preţ trebuie să fie aprobată de Consiliul Local Piatra-Neamţ. Ci mai ales din experiența cerere-ofertă care dictează regulile și în taximetrie. „Era 2,70 lei/km înainte, acum este 2,90. Noi nu cred că mai putem scumpi, pentru că oricum nu avem clienţi. Dacă mai urcăm, nu vom avea nici atât! Cred că primii care vor fi nevoiţi să urce preţurile vor fi transportatorii de mărfuri. De pildă, un transport de marfă din Europa care este acum 3000 de euro s-ar putea să ajungă la 4500, după scumpirea carburanţilor. Bineînţeles, efectul va fi resimţit după aceea, rostogol, la toate produsele. Aici este datoria guvernului să intervină şi să pună stavilă, să ia măsuri precum reducerea TVA-ului la alimentele de bază sau, ştiu eu, să intervină chiar pentru a pune stavilă la scumpirea carburanţilor la pompă. Pentru că, de fapt, preţul ţiţeiului a scăzut, deci nu înţeleg de unde a apărut acestă scumpire peste noapte“, ne-a spus Marian, 38 de ani, teximetrist din Piatra Neamţ.
Mihai, 43 de ani, spune că el este angajat la firmă şi dacă patronul decide preţuri mai mari, va trebui să se alinieze. „Nu văd nicio justificare în aceste scumpiri. Oricum viaţa este grea, nu ştiu cum vom mai putea trăi, ce vom mai mânca. Pensionarii care, oricum, o duc de azi pe mâine, mă refer la cei cu pensii mici şi care îşi dau jumătate din bani pe medicamente… Ce facem cu ei? Îi îngropăm înainte de vreme? Ce nu a doborât pandemia, o să doboare preţul pâinii!?“.
A.C.