0:00

La Piatra Neamț, pe 24 ianuarie 2019, la împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, autorități locale și județene și-au dat mâna cu pietrenii în tradiționala Horă a Unirii. Mai întâi însă, s-au ținut scurte discursuri despre semnificația momentului 1859 în istoria României.

”Momentul unirii Moldovei cu Țara Românească a reprezentat primul pas spre România și a fost un element fără de care, probabil, nu ar fi fost posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Hora Unirii a devenit tradiție la Piatra Neamț și reprezintă o manifestare de respect față de cei care au înfăptuit Unirea dar și un îndemn la unitate, la ne da mână cu mână, la a ne respecta unii pe alții. La Iași, în 5 ianuarie 1859 a fost ales ca domn al Moldovei Alexandru Ioan Cuza. Cu acest prilej, Mihail Kogălniceanu a rostit un discurs memorabil din care vă citez un scurt pasaj, al cărui mesaj mi-aș dori să fie subiect de meditație și pentru conducătorii de astăzi: ”Fii, dară omul epocii. Fă ca legea să înlocuiască arbitrarul, fă ca legea să fie dare, iar tu, Măria Ta, ca domn, fii bun, fii blând. Fii bun mai ales cu cei pentru care mai toți domnii trecuți au fost nepăsători sau răi”, a spus Dragoș Chitic, primar al municipiului Piatra Neamț.

” Dragi români, dragi nemțeni, care ați ales să îndurați frigul pătrunzător de dragul unei sărbători care ne amintește că „unde-s doi puterea crește”, vă mulțumesc în nume personal și în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, că astăzi suntem împreună! E o zi care în urma cu 160 de ani a însemnat enorm în istoria poporului român, căci atunci, la 24 ianuarie 1859, bunicii noștri și-au dat mâinile peste Milcov și au dat startul întregirii neamului!”, a spus Ioan Asaftei, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

”Uniți în cuget și în simțiri suntem și noi uniți astăzi când sărbătorim acest eveniment ce a reprezentat punctul de plecare în procesul de constituire a Statului Național român, având ca reper incontestabil Marea Unire de la 1918 al cărei Centenar l-am sărbătorit în urmă cu câteva săptămâni, la 1 Decembrie. De aceea, această zi este o relevanță deosebită pentru noi, toți românii”, a spus prefectul de Neamț, Daniela Soroceanu. (I.Ș.)

 

 

Articolul precedentMinivacanță de 4 zile pentru elevi
Articolul următorGripă doar în zona Piatra Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.