0:00

Gripă doar în zona Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiGripa a afectat, până acum, potrivit DSP Neamț, doar persoane adulte din Piatra Neamț și comunele învecinate.

Potrivit raportărilor făcute de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, dintre pacienții care s-au prezentat cu semne de infecții respiratorii, doar la 14 bolnavi s-a stabilit clinic gripa. Pentru pacienții la care boala nu poate fi diagnosticată clar doar după simptome, se fac testele de 24 de ore: „Avem teste de depistare a gripei care în 24 de ore confirmă dacă este virusul gripal. Probe se recoltează doar în cazul pacienților la care diagnosticul nu este clar și se trimit la București pentru confirmare”, declară dr. Codruț Munteanu, managerul SJU Piatra Neamț.

În ultima săptămână a fost un singur pacient pentru care probele s-au trimis la București. „S-a recoltat o probă pentru un caz clinic compatibil cu diagnosticul de gripă. Săptămâna precedentă s-au înregistrat 14 cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă, dintre care 8 persoane din municipiul Piatra Neamț și 6 persoane din comunele arondate Spitalului Județean de Urgență. În acest sezon de supraveghere epidemiologică s-au raportat 20 de cazuri de gripă în județul Neamț”, arată datele publicate de Direcția de Sănătate Publică Neamț. În Neamț mai sunt 810 doze din vaccinul gripal primit de la Ministerul Sănătății pentru acest sezon și 33.990 de nemțeni cu risc deja vaccinați.

Din ultima raportare, dată publicității în 23 ianuarie de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, reiese că în Neamț sunt doi noi bolnavi confirmați cu gripă din perioada 14-20 ianuarie 2019. Specialiștii de la București au apreciat că săptămâna trecută a fost a doua săptămână epidemică la gripă, adică o creștere cu 20% a îmbolnăvirilor respiratorii acute și cu 10% a cazurilor de gripă. Dacă și săptămâna aceasta vor crește cazurile de gripă la fel, va fi declarată epidemia, potrivit Ministerului Sănătății.

Medicii recomandă ca de la primele semne de gripă bolnavul să meargă la medicul de familie. Cei sănătoși trebuie să ia măsurile de prevenire cunoscute: aerisirea încăperilor, spălatul des pe mâini, și în general menținerea unei curățenii corporale zilnice, consumul de fructe și legume autohtone.

(C.I.)

Articolul precedentPiatra Neamț: la 160 de ani de la Mica Unire, hora prieteniei! Galerie foto
Articolul următorProgramul farmaciilor din ziua de 24 ianuarie
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.