Cauza incendiului de azi noapte, care a distrus peste 20 de hectare din dealul Pietricica, din centrul municipiului Piatra-Neamț, urmează să fie stabilită astăzi, 1 decembrie, la lumina zilei.

În mai puțin de două ore de când au ajuns, pompierii de la Detașamentul Piatra-Neamț au reușit să limiteze dezastrul, începând cu zona caselor, spre pădure și releu.

A ars vegetația uscată și a fost afectată o pepinieră a Direcției Silvice Neamț, de 4 hectare. Nu au fost afectate mănăstirea sau casele. Întreaga operațiune de stingere s-a încheiat după trei ore de la alertă, iar două echipaje de pompieri și 8 lucrători silvici au rămas peste noapte să supravegheze zona.

Imediat după ce a fost anunțat, pe la ora 22.26, au fost trimise primele echipaje de la ISU Neamț. În scurt timp, din cauza întinderii și a vântului puternic, s-au cerut întăriri de la subunitățile din Roman (ajunse la ora 23.31) și Târgu Neamț (la ora 23.40), apoi de la ISU Bacău (ajunse la ora 00.03) și ISU Iași (la ora 00.30). S-au alăturat efortului de a stăvili flăcările lucrători silvici de la Vaduri, Gârcina și Roznov. Primăria Piatra-Neamț a trimis lucrători de la Biroul de mobilizare pentru Situații de Urgență, Publiserv și Salubritas. Localnicii din zonă au ajutat și ei, după ce au trecut de spaima de a le fi amenințate casele.

167 de pompieri, 45 de lucrători silvici, 25 de funcționari și muncitori din subordinea primăriei și zeci de localnici au intervenit. Poliția Locală, Jandarmeria Neamț și IPJ Neamț au trimis echipaje în sprijin. ISU Neamț a sintetizat intervenția de azi noapte:

„În jurul orei 22:26, prin apel la 112, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în municipiul Piatra-Neamț, pe muntele Pietricica.

Incendiul se manifesta cu flacără deschisă pe o suprafață mare, existând posibilitatea propagării la mai multe locuințe, la o mănăstire (Mănăstirea Pietricica) și la fondul forestier (condiții meteo nefavorabile, vânt puternic).

Pentru localizarea și lichidarea incendiului au intervenit forțe și mijloace de la:

ISU Neamț cu 8 autospeciale, 7 autoturisme de serviciu, 2 microbuze cu 147 militari,

ISU Bacău cu 3 autospeciale de stingere cu 13 miltari,

ISU Iași cu 2 autospeciale de stingere cu 7 militari,

– 45 de  lucrători de la Direcția Silvică (Ocoalele Silvice de la Vaduri, Gârcina și Roznov),

– 25 angajați de la Primăria Piatra-Neamț (BMSU, Publiserv și Salubritas) și

– voluntari.

Incendiul a fost lichidat în jurul orei 01:20.

A ars vegetaţie uscată pe o suprafață de aproximativ 20 ha.

În această seară au rămas pentru supravegherea zonei două echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț și 8 lucrători de la Ocolul Silvic Vaduri.

Cauza probabilă de producere a incendiului este în curs de stabilire.

Forțe și mijloace de la IPJ, IJJ și Poliția Locală au intervenit în sprijinul forțelor de intervenție pentru desfășurarea în bune condiții a misiunii de stingere”.

 

Cristina Iordache

Articolul precedentPuloverele – cele mai versatile piese de iarnă
Articolul următorProfeția de la 1 Decembrie 1918