Profeția de la 1 Decembrie 1918, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Iuliu Maniu, unul din făuritorii Marii Uniri

Omul care a făcut posibilă Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, cel care a menținut ordinea împreună cu soldații români din fosta armată austro-ungară într-o bună parte a imperiului care tocmai se destrăma, făcea o profeție în discursul său de la Alba Iulia. Iuliu Maniu atrăgea atenția că numai o democrație autentică poate păstra Unirea și că orice regim dictatorial, de orice orientare, va însemna disloția statului unitar.

Este adânc înrădăcinată în noi convingerea că numai un regim cu adevărat demografic ne poate întări țara și înălța Neamul. Trebuie să avem colaborarea organică a tuturor păturilor sociale și a tuturor cetățenilor în serviciul prosperității Statului Român. Un Stat modern, îndeosebi în vremuri agitate, cum sunt cele de azi, pretinde mari sacrificii dela cetățenii săi. Aceste sacrificii le pot presta cetățenii numai atunci, dacă sunt în putință, de-și desvolta toate forțele lor; iar aceasta numai pe lângă o deplină libertate pot să o facă. De aceea libertățile interne ale cetățenilor trebuie să crească în raport cu sforțările externe ale Statului. Nu se poate spera ca cetățeni fără drepturi și ținuți în întunerec sufletesc și în mizerie socială să devie stâlpii siguri ai unui Stat modern. Deplina libertate și egala împărtășire în puterea de Stat a cetățenilor, este singura bază solidă a desvoltării unui stat”.

„Să nu aștepți nimic dela împărați străini!”

În același discurs, Iuliu Maniu vorbea parcă pentru politicienii români de astăzi:”Istoria ne-a învățat să credem în adevărul cuvintelor, că n-ai să aștepți nimic dela împărați străini, nici dela fiii altor neamuri. Bine poți să aștepți singur numai de la propriile tale puteri.

Dovedindu-ni-se acest adevăr peste orice îndoială, datoria noastră nu poate fi alta, decât să cercetăm, cu cea mai mare grijă, unde găsim întreaga forță proprie, care ne poate menține în viitor și ne poate garanta mărirea și gloria Neamului pentru totdeauna. (…)

Este de ajuns să pun în vederea Onoratei Adunării Naționale, că unirea tuturor Românilor într-un singur regat și într-un nedespărțit Stat este nu numai un ideal sfânt, isvorât din trecutul nostru și din Comoara vieții noastre sufletești, ci este și un drept indiscutabil al nostru, în baza ființei noastre naționale unitare.

Profeția de la 1 Decembrie 1918, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Noi, fiii Națiunei Române de pretutindeni suntem de aceeași obârșie, de aceeași fire, cu o singură și unitară limbă și cultură și suntem încălziți de aceleași tradiții sfinte și de aceleași aspirații mărețe”.

Valentin BĂLĂNESCU

Material preluat din Mesagerul de Neamț

Articolul precedentPiatra-Neamț: Incendiul a afectat 20 ha din dealul Pietricica. Peste 200 de oameni s-au luptat cu flăcările
Articolul următorFemeie salvată de pompieri dintr-o fântână de 25 de metri
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.