• retailerii se pregătesc de promoții abia de săptămâna viitoare

Black Friday, Vinerea Neagră, reduceri de până la 90%. Așa s-ar traduce mult așteptata ultimă vineri de noiembrie, când prețurile se prăbușesc la cele mai vânate articole, iar românii își potrivesc ceasurile ca să prindă cele mai consistente reduceri.
Cu o săptămână și jumătate înainte de marele eveniment am dat o raită prin magazinele din Piatra-Neamț ca să vedem cât de popularizată e acțiunea ce ar urma să aibă loc pe 29 noiembrie.
În marile magazine de electrocasnice… tăcere. Nici urmă de afișe promoționale, nici urmă de banner negru care să anunțe o vinere la fel de neagră când vine vorba de prețuri. Am fost clienți “misterioși” la Altex, Flanco și Domo. Reprezentanții magazinului Altex din Piatra-Neamț ne-au mărturisit neoficial că mai-marii de la București nu le-au comunicat oficial o dată la care să dea startul la promoții și că așteaptă să vadă ce hotărâri ia concurența. Am fost și la concurență. Magazinul Flanco din Galleria Mall fură startul și organizează Black Friday pe 22, 23, 24 noiembrie: “În noaptea de 21 spre 22 noiembrie începe practic oficial Vinerea Neagră la noi. Atunci clienții care sunt obișnuiți să-și cumpere electronice și electro-casnice online pot intra pe site-ul nostru și-și pot comanda produsele dorite cu până la 70% reducere. Diferența, anul acesta față de anul trecut, este că cei care intră pe site nu mai pot să-și rezerve un anumit produs. Ei trebuie să-l plătească cu cardul. În ce privește marfa din magazine, ea va fi disponibilă pentru public în dimineața zilei de 22 noiembrie. Din ce știu de anul trecut și ora deschiderii magazinului va fi mai matinală: ora 8 în loc de ora 10. Ne așteptăm la vânzări uriașe, într-adevăr”, ne-a declarat un reprezentant al magazinului.
În ceea ce-l priveşte pe retailerul Domo, angajaţii acestui lanţ de magazine declară că Black Friday va începe la ei exact la data programată, adică pe 29 noiembrie, atât pe site cât şi în magazine.
Nici magazinele de îmbrăcăminte şi încălţăminte nu au popularizat încă un regim de vânzări special pentru perioada respectivă. Majoritatea au, ce-i drept, oferte de sezon, dar fără legătură cu Black Friday.
Mediul online stă, în schimb, ceva mai bine. Studiile de specialitate făcute recent spun că şi anul acesta, cele mai căutate mărfuri vor fi produsele IT, telefoanele, tabletele, electrocasnicele şi jucăriile.

Cauciucuri, laptopuri, îmbrăcăminte, jucării: reduse cu până la 80 %

Avantajul cumpărăturilor de pe internet e că nu contează oraşul în care vă aflaţi, atât timp cât aveţi bani în cont să plătiţi produsul dorit. Iată o listă de magazine online care au înregistrat vânzări record de Black Friday în anii precedenţi, pe categorii:
Magazine cu produse IT: eMAG, Evomag, PC Garage, F64, ClickShop, Market-online, Azerty, Magazinultau;
Magazine cu electro-casnice: Altex, Domo, Carrefour, Flanco;
Magazine de modă, încălţăminte şi accessorii: TinaR, Ecco Shoes, Miniprix, Boutique Mall;
Magazine de cărţi: Nemira, Elefant.ro, Libris, Okian, BookCity;
Magazine cu jucării şi articole pentru copii: Bebe Bliss, Best Kids, DinoLand, 101 Jucării;
Magazine de cadouri: E-Cadou, USBMania, FunGift;

Black Friday
De Black Friday puteţi să vă cumpăraţi chiar şi cauciucuri de iarnă, dacă n-aţi apucat încă să vă echipaţi autoturismul pentru sezonul rece. Depozitul care face reduceri de până la 35% la toate anvelopele din stoc este chiar din judeţul Neamţ, Săvineşti. Găsiţi produsele şi promoţiile pe pagina anveloShop.ro.
Numele de Black Friday este originar din Philadelphia şi la început a descris traficul greu de după Ziua Recunoştinţei. 1961 a fost primul an când s-a folosit acest termen şi s-a extins dincolo de Philadelphia în 1975.

Ioana HAGI-STAN