Să știți, că ieri casa de cultură o fost plină de pedeleu, că s-o făcut alejeri și lumea o fost buluc s-o vază pe doamna Nuți cu breton și tocuri, că dom` Blaga s-o dat defect de la eveniment. Trecem peste faptul că lumina galbenă den sală nu se pupa cu fondul de ten al doamnei Nuți, dar am remarcat discursul lui dom` Flutur, de care ne-am convins, că este responsabil cu zborșeala pă useleu, pă ei și pă mama lor, de unde am dedus că e musai necesar la politică să ai și un departament de sudalme și vorbe de scădere, condus natural și cu abnegație. Acuma, nu putem să nu-l felicităm pe dom` Gigi (să trăiț!) care s-o reales prezident la pedeleul din Neamț și care i-o băgat în cețuri pe o seamă dă membri care-l vedeau vajnic cotizant la mișcarea din ghemuit în depărtat dar pe dreapta, condusă la noi de doamna Stoica, care n-o fost prezentă la eveniment decât la faza pupăturilor. Cumătru` i-o mai remarcat pe oarece domni de la cei ce ne vând apă chioară la preț de rachiu, inclusiv pe cel care s-o ferit recent la o sindrofie, să dea ochii cu realesul. O mai fost și de la Forța Civică, dar nu știm cum îi cheamă.

 O absență remarcabilă de la sădința pedeleului o fost căldura. Era un frig în căsoiu` de cultură de se auzeau măselele vecinilor în plin proces de clănțănire. Asta a fost un semn că s-a gândit la rece, fiecare decizie a fost luată la rece, vorbele au fost spuse la rece, până și apa era rece, de nu s-o putut bea. Acuma, nu știm ce-o să pățească dom` derector de la căldură și nici cel de la casa dă cultură de la dom` Gigi, nu de alta, da` i-o cam pălit obrazu față de persoanele mai gingașe, care o simțit serios lipsa gradelor din aer, că gradele din sală nu puteau să ofere atâta căldură pentru toată lumea și nici să deie foc la țentrală. Alți mai cârcotași au pomenit ceva de un export de frig de la ruși, dar noi nu credem, că doar nu era să vină de la Moscova să ne pună nouă pă foc la Piatra și mai era o problemă cu dusu` înapoi (prietenii știu de ce).

 Ne folosim pă această cale, să-l rugăm pe dom` Gigi să facă ceva, să meargă Ceahlăul să joace cu grecii. Că ne-am lămurit cu unșpele ales de nea Piți și-n plus ar fi o recunoaștere pentru faptu` că, tot el l-o propus pă Gino la lepefeu și o și nimerit scoru` cu cât o pierdut Mitică Dragomir. Păi da, zău așa, dom` Vasile e prințipal cu ștaif, bașca că domnu Vincențiu are prinsori gheboase la șăfimea de la lepefeu, pen` ce să nu jucăm noi? Acuma, toate-s bune și frumoase până la albitri. Că ne-o făcut salată la greci cu uleiul lor național dă măsline, o fost evident, dar alta ar fi problema dacă la retur le-am da niște ulei de la domnu` Porumboiu, plus un export dișcret de folcloriste de sub Pietricica și … putem pleca liniștiți să ne luăm profesori de sămbi pentru la Rio. Cumătru` zice că nu să poate.