0:00

Ziarul „Ceahlăul” a semnalat la sfârșitul lunii octombrie că în sala de ședințe a Consiliului Local din Bicaz este găzduită o Școală Postliceală Sanitară din Bacău, care își desfășoară cursurile acolo… cu elevi, profesori și note. Cazul Postlicealei din Bicaz iese la iveală după ce,  tot ziarul „Ceahlăul”, a sesizat situația Școlii Postliceale Sanitare «Moldova», cu acre-ditare în Roman, dar care a funcționat fără autorizație în cadrul Colegiului Tehnic „Ion Creangă”.
Primarul Bicazului, Nicolae Sălăgean declara la acea vreme că a vorbit cu reprezentanții școlii pentru a se asigura că este totul în regulă și că elevii care s-au înscris la această școală nu vor fi înșelați. Mai exact, este vorba de Școala Postliceală Sanitară Bacău din cadrul Asociației pentru Promovarea Învățământului European Bacău (APIEU). Asociația a fost înființată în 2007 și tot de atunci are experiența organizării de cursuri de formare profe-sională în mai multe domenii. În urma articolului prin care precizam că școala cu „rădăcini” în Bacău își desfășoară activitatea și în Bicaz, Inspectoratul Școlar Neamț a dorit să verifice dacă această unitate de învățământ funcționează în legalitate.

Când te „frigi”… sufli și în postliceale

Joi, 14 ianuarie, Viorel Stan, inspector general școlar al ISJ Neamț declara: „În urma articolului apărut în ziarul «Ceahlăul» (n.r. „Postliceala din Consiliul Local”), Inspectoratul Școlar Jude-țean Neamț s-a autosesizat și verifică să vadă dacă școala este în legalitate și dacă există o autorizație de funcționare pentru orașul Bicaz. Nu vrem să ne trezim că se întâmplă ce s-a întâmplat și la Târgu Neamț”. La acea dată, generalul preciza că a găsit doar un număr de telefon la care nu răspunde nimeni și că ceva nu i se pare în regulă. Pentru a vedea în ce condiții se desfășoară cursurile de la Bicaz, duminică, 17 noiembrie, am mers la locul unde reprezentanții Școlii Postliceale au declarat că-și desfășoară cursurile. Acolo ne-a întâm-pinat Lăcrămioara Mocanu, președinta APIEU Bacău care ne-a spus că a fost contactată de inspectorul general, Viorel Stan. „Am fost sunată de la inspec-torat chiar de dl. Stan și le-am spus că înaintăm chiar de anul acesta actele necesare pentru autorizație, astfel încât, la anul, să avem o filială și la Bicaz. Intenționăm să cumpărăm un spațiu unde să funcționăm cu sediu propriu”, a declarat Lăcrămioara Mocanu.
După cum ne-a precizat președinta asociației, auto-rizație de funcționare pentru școala sanitară există, dar numai pentru sediul din Bacău. „Avem toate actele necesare pentru funcționare, inclusiv autorizație din partea ARACIP. Școala este autoizată prin Hotărârea nr. 13/27.05. 2013 pentru trei calificări: Asistent medical generalist, Asistent medical farmacist, Asistent medical balneo-fizio-kine-toterapeut. Avem autorizație doar pe Bacău. Cursanții din zona Bicazului sunt cursanții școlii din Bacău”, a adăugat Lăcră-mioara Mocanu.

A fi sau a nu fi (i)legal

Ceea ce au constatat reprezentanții ISJ Neamț este în acord cu cele declarate de reprezentanții postlicealei, dar cu precizarea că socoteala din „târgul” Bacău nu se potrivește cu cea din Bicaz. „Am vorbit cu cei de la Postliceală și i-am atenționat că funcționează în ilegalitate. Le-am spus să întocmească documentația necesară obținerii autorizației și pentru Bicaz pentru că, altfel, nu au cum să-și desfășoare activitatea acolo. Dacă mâine (n.r. – 18 noiembrie) ei fac cursuri acolo, sunt în ilegalitate și o fac pe răspunderea lor”, a declarat Viorel Stan.
Cu toate acestea, post-liceala va funcționa în Bicaz, dar așa cum a spus Lăcră-mioara Mocanu, doar pentru orele de practică. „Anul acesta vom face doar ore de practică pentru cursanții din zona Bicazului. Avem 4 cadre didactice care se vor deplasa la Bicaz, iar orele se vor desfășura, în baza unui contract cu Primăria Bicaz, la Centrul de Permanență. Dacă este nevoie, venim și cu aparatură medicală nece-sară pentru cursanți, astfel încât orele de să se deruleze așa cum trebuie. Orele de curs, de teorie se vor ține la Bacău, iar transportul pentru navetă, pentru cei din zona Bicazului, este asigurat de Școala Postliceală Sanitară de la Bacău”, a mai precizat Lăcrămioara Mocanu. În aceeași zi în care ne-am deplasat la Bicaz (n.r. – duminică, 17 noiembrie) președinta Asociației a spus că a transmis cursanților că naveta la Bacău va fi reluată și că această situație va continua până la începutul anului școlar 2014-2015, când Asociația își propune să obțină autorizație de funcționare. În concluzie, Școala Postliceală Sanitară Bacău va aștepta un an pentru a funcționa legal, iar în acest fel Sala de Consiliu a Primăriei Bicaz este redată scopului pentru care a fost creată.

Marian TEODOROF

Articolul precedentDom` Gigi, jos clopu` și la mai mare
Articolul următorAgrana, amenințată cu închiderea