Compania Agrana a primit, săptămâna trecută, vizita unei comisii de control de la Mediu și care s-a lăsat cu o amendă de jumătate de miliard de lei vechi și “amenințarea” închiderii în cazul în care nu va respecta termenul impus pentru intrarea în legalitate.
Primarul Laurențiu Leo-reanu, care de altfel are o relație bună cu reprezen-tanții companiei și de pe seama căreia a câștigat sponsorizări importante pentru evenimentele din municipiu, a lăsat de înțeles că la mijloc a fost intenția “unora” de a “găsi nod în papură”. Asta deoarece Agrana a primit amendă pentru un bine făcut comunității, adică acela că a permis ca și canalizarea cartierului Danubiana să fie prelucrată în propria stație de epurare, lucru ce se va modifica odată cu demararea lucrărilor pe proiectul european al Apa Serv.
“Controlul a venit cu o anumită temă pentru o amendă și un avertisment de închidere. S-a dat un termen, iar eu am apelat la Consiliul Județean. Ne dăm mâna cu toții și încercăm să deblocăm situația. Este adevărat că s-a speculat o realitate. Sunt două lucruri aici. Controlul a venit de la Mediu și s-a dat amendă pe Legea Apelor. Pe Mediu nu au găsit nimic. Au căutat ceva. Pe Legea Apelor aveau dreptate pentru că indicele pe apă menajeră este mai mare decât cel admis, dar asta datorită canalizării din cartierul Danubiana”, spune primarul Leoreanu.
Edilul nu a dorit să intre în speculații, dar atrage atenția că o blocare a activității fabricii ar afecta întreg orașul: “Au primit amendă și somație că în 3 luni se închide fabrica. Sunt 650 de angajați aici, iar cu familii sunt 1.500 de oameni. Dacă ies în stradă… Lucrurile trebuie respectate, dar trebuie lucrat cu cap. Important este să cauți un compromis care să scoată în evidență partea bună a lucrurilor. Proiectul pentru canali-zarea din Danubiana a fost blocat 2 ani, iar abia acum s-a ajuns la rezolvare. Trebuie să fie înțelegere. E un agent privat, dar nu-i dai amendă jumătate de miliard și ameninți cu închiderea fabricii. Chiar dacă Agrana are capital austriac, acolo lucrează români”.
Primarul Laurențiu Leo-reanu spune că nu a apelat în rezolvarea acestei pro-bleme la niciun parla-
mentar, ci că și-a asumat, împreună cu președintele CJ – Culiță Tărâță – rezolvarea problemei. “Eu zic că o scoatem la capăt, împreună cu parteneri ca Agrana, constructorii și Consiliul Județean”.

C. MATEI