0:00

În perioada 25-28 iulie la Piatra-Neamț se desfășoară al XLIV-lea congres internațional al cadrelor didactice. Peste 200 de învățători, educatoare, profesori din câteva țări – Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Ungaria, România – membri în Asociația Generală a Învățătorilor din România AGIRo sunt așteptați la Congresul Internațional al Cadrelor Didactice din România și al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare. În cadrul lucrărilor, ce marchează 110 ani de la înființarea Asociației Învățătorilor din Județul Neamț, se va desfășura a XIX–a ediție a Simpozionului Internațional „Portrete de dascăli – în memoria lui Leon Mrejeriu și Gheorghe Amaicei”, vor fi ateliere pedagogice, expoziții de carte școlară, conferințe.

Piatra-Neamț este gazda Congresului Internațional al Cadrelor Didactice 2022, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDeschiderea congresului va avea loc în ziua de 26 iulie, de la ora 10, în sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț. „În ziua de 27 iulie vom vizita Mănăstirea Agapia, Casa memorială „Ion Creangă” de la Humulești, Mănăstirea Neamțului, Parcul Național Vânători, gazde fiind colegii de la Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau” și de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi”. La congresul din acest an au fost invitați, ca în fiecare an, președintele țării și ministrul educației din guvernul României, precum și oficialități ale administrației publice locale”, declară prof. Liviu Constantin Rusu, președintele Asociației Învățătorilor Neamț.

Ediția din acest an este organizată în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Asociația Generală a Învățătorilor din România–filiala Republica Moldova, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Cernăuți (Ucraina), Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Odessa (Ucraina) și Sucursala din Ungaria a AGIRo, în colaborare cu alte instituții naționale și locale.

AGIRo este cea mai veche organizație profesională a cadrelor didactice, cu un prim congres în anul 1898 la Ploiești și act de înființare din 30 iunie 1927, dată care marchează Ziua Învățătorului, de atunci.

C.I.

Articolul precedentPeste 370 mii lei cheltuite pentru refugiaţii ucraineni
Articolul următorVal de căldură în Moldova şi întreaga ţară. Celulă de criză pentru monitorizarea situaţiei