0:00

Luni, 27 februarie, de la ora 17,00, în Sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ, are loc primul „Concert /Concept” din seria oferită în baza unui parteneriat al Radio România Muzical cu instituţii de cultură, în cazul județului Neamț fiind vorba despre Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”.

Piatra-Neamţ: Concert de pian Ştefan Doniga, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pianistul Ștefan Doniga, cunoscut iubitorilor genului din Neamț, va susţine un recital din opera compozitorului ucrainean Serghei Bortkiewicz, de la miniaturi instrumentale – mazurcile op. 64, din genul cameral – Sonata nr. 1 pentru pian şi partitura Concertului nr. 3 op. 32 în do minor, potrivit unui comunicat de presă al centrului pentru cultură.

Piatra-Neamţ: Concert de pian Ştefan Doniga, ZCH NEWS - sursa ta de informații„În perioada 27 februarie – 9 martie 2023, pianistul Ștefan Doniga va susține un turneu național de recitaluri sub titlul „Experimentul BORTKIEWICZ”, dezvoltând un concept original prezentat în premieră publicului din România. Proiectul propune un portret componistic al creatorului postromantic ucrainean Serghei Edouardovich Bortkiewicz (1877-1952), realizat într-un format inedit: alături de lucrări camerale solistice, recitalul cuprinde și monumentalul Concert nr. 3 în do minor pentru pian și orchestră intitulat „Per Aspera ad Astra” (prin suferință către lumină), pe care pianistul român îl va prezenta în format multi-playback, coordonând acompaniamentul orchestral în timp real dintr-o serie de materiale preînregistrate de orchestra simfonică a Filarmonicii Janaček din Ostrava.

„Experimentul BORTKIEWICZ” este însă mai mult decât un original recital de pian realizat cu ajutorul tehnologiei moderne. Dincolo de spectaculosul experiment logistic în sine, întâlnirile propuse de Ștefan Doniga sunt provocări adresate ascultătorilor de a experimenta înțelegrea rolului muzicii în context istoric dintr-un punct de vedere aparte și anume urmărind destinul unor partituri. Toate creațiile prezentate în recital sunt lucrări descoperite recent sau pe care Ștefan Doniga le-a înregistrat în premieră mondială, fiind creații considerate pierdute timp de aproape un secol. Întregul demers oferă astfel o perspectivă concretă asupra modului în care marile drame ale istoriei influențează destinul artei și își perpetuează efectele peste generații, fiind, dealtfel, un manifest cultural explicit pe care pianistul român îl lansează în legătură cu tragedia prezentă a poporului ucrainean, pentru care destinul lui Bortkiewicz devine un puternic simbol: în absurdul oricărui fel de război, la fel ca pierderile umane, și cele culturale sunt uriașe și ireparabile”, precizează comunicatul.

Angela Croitoru

Articolul precedentTrei tineri loviți pe trecerea de pietoni în Piatra-Neamț
Articolul următorAvertizare hidrologică pentru râul Bistrița
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.