piatra curata toamna 2014 01

Ediția de toamnă a campaniei „Piatra Curată”, inițiată de Primăria Piatra Neamț, a început, ieri, 26 septembrie, cu elevii și profesorii Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț. Cu mănuși, saci de gunoi și chef de curățenie, liceenii, alături de oamenii de la catedre, au pornit prin oraș pentru a strânge urmele lăsate de cei care, din neatenție sau indiferență, nu păstrează curățenia. La startul acestei ediții a fost prezentă și Aurelia Simionică, viceprimar de Piatra Neamț, care a vorbit despre această camapanie de ecologizare, care de acum a devenit tradiție.

„Elevii au făcut inaugurarea a ceea ce înseamnă «Piatra Curată», ediția de toamnă. Sper să fie un demers care să atragă elanul de cuviință pe care-l așteptăm de la toți locuitorii orașului Piatra Neamț. Începutul acestui demers la nivelul școlilor este un semnal, element de bază pentru cei care vin din spate, acela de a implica elevii, nu doar în aceea de a face curățenie ci și în a-i face să conștietizeze că trebuie să păstreze această curățenie și chiar să muncească atunci când este cazul pentru orașul lor frumos. Tânăra generație este deschisă la astfel de propuneri, problema este să existe oportunitatea creată astfel încât ceea ce construiesc din această poziție să fie cunoscut și de colegii lor. În momentul în care muncim toți pentru orașul ăsta, să-l păstrăm curat sau să-l facem curat, înseamnă că este chiar orașul nostru, că este chiar casa noastră și o prețuim ca atare”, a precizat viceprimarul Simionică.

piatra curata toamna 2014 06

Dezvoltarea spiritului civic

Elevii care s-au oferit să participe la această acțiune și-au exprimat dorința de a lăsa în urma lor, nu doar un oraș curat ci și o lecție din care atât colegii lor mai mici, cât și adulții să înțeleagă de ce trebuie să respectăm mediul în care trăim.

„Consider că această inițiativă nu se adresează doar celor de vârstă mai mică, ci și adulților care au din indiferență nu mai arată o importanță deosebită mediului înconjurător. Genul acesta de activități nu fac altceva decât să dezvolte spiritul civic, relaționarea în echipă, gradul de conștientizare și, totodată, reprezintă și un cadru propice activității cu caracter voluntar”, a declarat Adelina, elevă în clasa a XII-a, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”.

piatra curata toamna 2014 03

Nu doar elevii au ieșit pe străzi să-și arate implicarea pentru „Piatra Curată”, ci și reprezentanții unității de învățământ care au spus că inițiativa primăriei se înscrie în preocupările lor educative.

„Ne-am propus ca, în decursul mai multor zile, să implicăm cât mai mulți elevi, cât mai multe clase astfel încât să-i facem conștienți. Am vrea ca această conștientizare să se multipplice și să se transmită mai departe familiile lor, la colegii lor, la prietenii și vecinii pe care îi au. Dacă un elev comunică unui elev, prieten, vecin activitatea pe care au făcut-o astăzi, poate mâine Piatra va fi și mai curată. Participăm la acestă acțiune, mai ales că avem statutul de «Eco-Școala», și nu doar de dragul de a puncta o acțiune”, a menţionat prof. Mariana Paleu, directoarea colegiului “Cartianu”.

piatra curata toamna 2014 02

Reprezentanții primăriei au mai precizat că, timp de o lună, cât va dura această ediție, vor fi implicate și asociațiile sportive, asociațiile de proprietari, dar nu sunt excluși nici acei locuitori care vor să trăiescă într-un oraș mai curat. La această ediție au fost anunțate și premii. Astfel, la finalul campaniei, nu mai puțin de trei școli vor primi câte un calculator de ultimă generație, iar trei asociații vor fi premiate cu 3.000 de lei fiecare, premiere care va merge pentru suportarea facturii la gunoi. (M. TEODOROF)

Articolul precedentPuzzle preventiv la Noaptea cercetătorilor
Articolul următorGaz Metan Mediaş – Ceahlăul (27 septembrie, 16.00, Look TV Plus)