0:00

Prima zi a primăverii aduce cea mai mare bucurie producătorilor locali de flori şi celor care le comercializează, pentru că au cele mai mari vânzări de peste an. În Moldova a devenit o tradiţie ca de 1 martie femeile să le ofere mărţişoare bărbaţilor. Totuşi, întreaga lună a lui Mărţişor doamnele şi domnişoarele rămân în centrul atenţiei, iar florile sunt cel mai apreciat dar.

Piaţa florilor – preţuri şi tendinţe, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDacă simbolicul mărţişor se vinde la preţuri cuprinse între 3 şi 25 de lei, iar unii oferă chiar bijuterii femeilor din viaţa lor de 8 Martie, florile, în special cele de sezon, rămân prima opţiune cu care sunt însoţite urările de primăvară.

În Piaţa Centrală din Piatra-Neamţ erau astăzi, 1 martie, încă de la prima oră, 9 standuri pline cu flori de tot felul. La mare căutare sunt ghioceii, care se dau cu 3-5 lei bucheţelul şi zambilele, inclusiv varianta la ghiveci, cu 8 lei, 10 lei sau 12 lei. Narcisele se vând cam la acelaşi preţ cu zambilele, în timp ce lalele se dau la 3-5 lei firul sau 15-25 de lei buchetul.

Răsadul de trandafiri de grădină, care pot fi ţinuţi şi în ghiveci la fereastră, în fel de fel de culori, se vând cu 12-15 lei bucata. Mai scumpe sunt cyclamenele la ghiveci, la preţuri pornind de la 20 de lei şi buchetele de trandafiri care ajung la 35-50 de lei.

Piaţa florilor – preţuri şi tendinţe, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiFlorile de la standul domnului Constantin Vădureanu din Piatra-Neamţ aveau mare căutare. „Într-adevăr primăvara cresc vânzările la flori, depinde şi de vreme care afectează producţia. La criza asta, noi am păstrat aceleaşi preţuri ca şi anul trecut. Vrem ca oamenii să fie mulţumiţi şi să revină la noi”, ne-a spus doamna Maria, soţia, care se ocupă de vânzări.

Designerii din acest domeniu spun că ghiocelul semnifică speranţă şi consolare, narcisa galbenă – noi începuturi, iar cea albă iubire de sine, lalele – mesaje de dragoste, în timp ce zambila mov ar transmite… „te rog să mă ierţi!”.

Piaţa florilor – preţuri şi tendinţe, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiTendinţele în domeniul florilor le dictează piaţa, adică producătorii şi buzunarul cumpărătorilor. Ghiocelul rămâne prima alegere de sezon, el fiind mereu legat de simbolistica primăverii, iar varianta clasică de succes sunt lalelele şi trandafirii, în orice anotimp. O primăvară frumoasă să avem cu toţii!

Angela Croitoru

Articolul precedentTraficanți de droguri trimiși la bibliotecă
Articolul următorProiect. Elevii navetiști vor primi sume forfetare pe card
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.