0:00

Transportul elevilor spre și dinspre școlile unde învață va fi gratuit, potrivit proiectului legii Educației promovat de ministrul Ligia Deca. Elevii care fac naveta și nu pot beneficia de transport public de persoane prin curse regulate „vor primi o sumă forfetară în baza unui card de elev sau prin Sistemul Integrat de Management al Școlarității”. Precizările sunt cuprinse la art. 80 din proiect, unde se mai prevede că gratuitea transportului se asigură prin bugetele locale de consiliile locale și consiliul județean, iar „autoritățile publice locale nu pot condiționa asigurarea gratuității transportului pentru elevi de alocarea sumelor defalcate din unele venituri de la bugetul de stat”. În prezent, transportul elevilor se decontează din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ, iar în cazul navetei se acordă o sumă forfetară lunară în funcție de distanță și de care elevii beneficiază în avans.

Proiect. Elevii navetiști vor primi sume forfetare pe card, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Operatorii de transport vor încheia contracte de serviciu public cu autoritățile locale, document care va avea clauze clare privind tarifele practicate pentru elevi, se mai precizează la art. 80. Cerința legată de tarifele speciale pentru elevi condiționează acordarea licenței pentru transportatori. În plus, aceștia vor fi obligați să se doteze cu cititoare de carduri, în decurs de un an de la intrarea în vigoare a legii.

Proiect. Elevii navetiști vor primi sume forfetare pe card, ZCH NEWS - sursa ta de informații

 

Proiectele legii Educației sunt publicate pe site-ul Ministerului Educației și se pot face propuneri în scris până la data de 7 martie, la adresa [email protected].

C.I.

Articolul precedentPiaţa florilor – preţuri şi tendinţe
Articolul următorNu se mai intră în Iași: accident cu trei vehicule la Lețcani