Piaţa a luat foc cu pompierii înăuntru!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* „Nu înţeleg ce s-a întâmplat de la 23,58, când paznicul mi-a spus că ard o tonetă şi un modul, şi ora 0,30 când ardea tot”, a declarat Valentin Mâţu, administratorul pieţei centrale

Incendiul din Piaţa Centrală a fost subiect de discuţii (şi de speculaţii şi ieri) când foarte mulţi pietreni s-au dus să vadă ce-a mai rămas din hala în care mergeau la cumpărături. Administratorul Valentin Mâţu, care a fost plecat din localitate în week-end, a venit şi el la serviciu. A negat, din start, varianta vehiculată de multă lume, cum că focul ar fi fost pus de cineva interesat să distrugă actele ca să şteargă urmele unor afaceri necurate. Explicaţia este simplă: în hală nu exista niciun document de-al companiei Urban, ci doar actele chiriaşilor. Contactele şi documentele contabile ale Urban sunt păstrate la sediul de peste drum de primărie.

Cât despre incendiu, Valentin Mâțu (şi nu doar el) are o mare curiozitate: „Nu înţeleg ce s-a întâmplat de la 23,58, când paznicul mi-a spus că ard o tonetă şi un modul, şi ora 0,30 când ardea tot. Camerele video funcţionau, hidranţii la fel, alarma de incendiu s-a declanşat, a fost deschis peste tot – că paznicul a avut cheile, erau telefoane, fixe telefoane mobile, absolut toate în stare de funcţionare. Nu-mi explic cum, în aceste condiţii, a fost posibil să ardă tot”.

Paznicul şi un comerciant din Harghita au declarat amândoi acelaşi lucru. Şi anume că s-au sesizat la pornirea alarmei, au intrat în hală şi au încercat să stingă ei, cu extinctoarele. Tot amândoi susţin că, la sosirea primei maşini de pompieri (la ora 23,43 cel mai probabil), incendiul era în limitele în care l-au găsit ei, adică o tonetă şi un modul. Lucru confirmat şi de apelul primit de administrator în jurul orei 23,58, când ardeau aceeaşi tonetă şi acelaşi modul. Paznicul susţine că le-a arătat pompierilor unde se află tabloul electric de la care se opreşte curentul. Totuşi, conform regulilor, militarii nu „dau cu apă” până nu se asigură, la E-ON, că obiectivul este debranşat de la reţeaua electrică. În plus, se face o recunoaştere a obiectivului, iar la hala pieţei a fost de recunoscut o suprafaţă de aproape 4.000 mp. Peste toate, paznicul era „aproape intoxicat cu fum” şi a trebuit scos afară, după cum a precizat maiorul Cătălin Leonte, şeful Detaşamentului Piatra Neamţ. Toate aceste operaţiuni au însemnat timp. Cât anume nu ştim încă, pentru că şefii ISU Neamţ au decis să mai aştepte până să facă un desfăşurător al intervenţiei, ca să aibă toate informaţiile (inclusiv ora de pornire a alarmei de incendiu). Până va afla toată lumea exact cum s-a acţionat în prima jumătate de oră şi ce materiale au permis propagarea rapidă a focului, poate va stabili şi comisia de cercetare (îmbunătăţită cu experţi aprobaţi de la IGSU) cauza izbucnirii incendiului. Iar Parchetul Piatra Neamţ va decide ce face cu dosarul de distrugere întocmit în acest caz şi dacă include în prejudiciu paguba suferită de comercianţii neasiguraţi.

Cristina MIRCEA

„Din mase plastice și ulei faci un foc de toată frumusețea”

Unul din pompierii care au participat la intervenție ne-a declarat că ”echipajul care s-a dus primul este unul dintre cele mai bune din Detașamentul Piatra Neamț”. Tot el a adăugat că ”Incendiul a fost cu siguranță anunțat târziu, iar cei doi martori mint. Paznicul minte, că era beat și n-a vrut să fie el cel tras la răspundere, iar vânzătorul minte pentru că s-au înțeles să îl acopere. Cei doi au stat cel puțin 15 minute încercând să stingă focul cu stingătoarele, apoi au anunțat incendiul. Iar când au anunțat, exact asta au spus: arde un modul. De asta a și fost trimisă o singură mașină. Dacă se anunța cu adevărat ce era acolo, plecau măcar trei mașini de pompieri. Iar într-un sfert de oră, din mase plastice și ulei, faci un foc de toată frumusețea. Ancheta va stabili care este adevărul, dar dacă nu e așa cum vă spun, eu îmi dau demisia”.

Articolul precedentPDL a aprobat fuziunea cu PNL
Articolul următorDezastrul de la Piaţa Centrală / POPORUL, COMERCIANŢII ŞI ADMINISTRATORUL

1 COMENTARIU

  1. procesle verbale se intocmeau de catre ofiterii pompiri printre pulpane, sarmale si ardei umpluti in locatia omertei trei cocosi condusa de un mat!

Comments are closed.