0:00

Dezastrul de la Piaţa Centrală / POPORUL, COMERCIANŢII ŞI ADMINISTRATORUL, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vocea poporului

După incendiul din Piața Centrală a municipilui Piatra Neamț, locuitorii așezării au veni, ieri, mai cu seamă, în pelerinaj, cu evlavie, ca la sfintele moaște ale vreunui mare sfânt. Iată și câteva opinii ale oamenilor simpli:

* ”Am venit să vedem și noi opera, dar îi ca la priveghi. Sunt pensionar de 20 de ani, am 71 de ani, am lucrat la Săvinești, unde au explodat tancurile ale mari, dar nu am văzut așa ceva ca în piața noastră”.

* ”M-am consultat cu un prieten, pompier, iar el mi-a zis că lucrează de peste 30 de ani cu stinsul focului, dar nu a văzut așa ceva, să ia foc tabla. Ceva nu a fost curat la mijloc”.

* ”Vreau să vadă tot mapamondul Piața centrală din Piatra Neamț. N-a interesat pe nimeni soarta oamenilor care lucrau aici. Pe ei îi interesa doar să mute babele venite de la țară de pe un trotuar pe altul”.

* ”Nu m-am gândit niciodată că se va întâmpla așa ceva. S-a lucrat matematic, domnule, fără greșeală”.

* ”Vina este a primarului Gheorghe Ștefan, pentru că nu s-a interesat de piață. L-au interesat doar banii care veneau la fotbal din piață. Acum, fără fonduri, Ceahlăul va retrograda!”.

* ”Am pierdut marfă de 500 milioane lei. Cine îmi dă banii îndărăt? Primăria, șefii de la piață?”   

* ”Dacă vând fierul vechi, ar reface măcar jumătate de hală”.

* ”Am avut cea mai modernă piață din Moldova, iar acum am ajuns de râsul lumii”.
* “Ar trebui să-l prindă pe ăla de-a dat foc şi după aceea se va afla şi ce motive a avut, adică ce era de acoperit”.

Dezastrul de la Piaţa Centrală / POPORUL, COMERCIANŢII ŞI ADMINISTRATORUL, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vocea comercianţilor

Dincolo de paguba în sine, unii dintre chiriaşi au rămas şi fără posibilitatea de a scădea din gestiune marfa şi bunurile din standuri pentru că nu le pot dovedi. Toate facturile şi evidenţele contabile au ars. Oamenii au început să se foiască între instituţii, iar unii au ajuns la poarta ISU Neamţ şi au solicitat adeverinţe din care să rezulte că le-au fost făcute scrum vitrinele frigorifice.

“Ne pare rău că nu ne lasă să intrăm să vedem ce a mai rămas”, ne-a declarat o femeie care avea un stand cu produse industriale la etaj. “Am înţeles că au căzut bucăţi din planşeu şi marfa prinsă dedesubt a fost protejată şi n-a ars. Nu aveam asigurare, foarte mulţi nu aveau, şi era bine dacă mai puteam recupera ceva”.

Alţii, mai “mici”, care se ocupau cu vânzarea legumelor şi a fructelor nici nu se mai plâng. Ei nu aveau produse de valoare mare şi ieri deja se instalaseră în afara halei, pe marginea trotuarului.

“Eu nu am pierdut decât 15-20 de milioane de lei vechi, dar ştiu pe cineva care avea 200 de milioane – nu apucase să se ducă la bancă, şi marfă de vreo 800 de milioane. Acolo pagubă! Plângem unii de mila altora şi în rest o să fie cum vrea Dumnezeu. Unii îşi vor reveni financiar mai repede, alţii mai greu, probabil că unii deloc….Păcat că s-a dus un simbol al oraşului”.

Dezastrul de la Piaţa Centrală / POPORUL, COMERCIANŢII ŞI ADMINISTRATORUL, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vocea administratorului

În jurul amiezei de ieri, Valentin Mâțu, administratorul pieței a încercat sâ propună anumite variante celor care au avut spații în hală, mergându-se pe principiul ”să se descurce fiecare cum poate, de-o parte și de alta a Cuejdiului”. Păgubiții au dat dovadă de foarte mult calm, încercând și ei să ofere anumite variate conducerii CMI Urban SA. În cele din urmă, s-a convenit ca fiecare să-și organizeze punctul de desfacere după posibilități.  Iar posibilităţile nu erau foarte multe. Unii n-au “prins” tarabe şi au aşezat produsele direct pe jos (un bătrân care vindea păstăi le-a ocrotit sub o umbrelă de ploaie, de exemplu), alţii au avut “noroc” şi au prins tarabe, dar nu şi umbrele, aşa că stăteau cu brânzeturile direct în bătaia soarelui, iar alţii nu aveu cântare şi se descurcau pe la vecini când apărea câte un client.

“E o situaţie de forţă majoră, n-o să moară nimeni câteva zile”, a declarat Valentin Mâţu. “Probabil că varianta cea mai bună pentru producătorii care au nevoie de frigidere este să-şi facă fiecare chioşcul lui, cum erau odată. Până una, alta, i-am repartizat pe sectoare şi funcţionează în parcarea mall-ului (unde nu e apă şi nu e canal) şi în perimetrul dintre hală şi spaţiile comerciale de la ieşirea din piaţă”.

Cristina MIRCEA
Constantin NEGRU

Articolul precedentPiaţa a luat foc cu pompierii înăuntru!
Articolul următorSurorile Perie – un cincinal de supremaţie pe plan intern

4 COMENTARII

  1. Cred ca tot pietreanul stie ca dl. Valentin Matu este cumatrul lui Gheorghe Stefan,sunt cateva semne de intrebare ,cine stie ce mismasuri se faceau pe acolo si focul poate a sters urmele,stim pe unii PDL-isti care au dat foc la vapoare…nu ne mai mira nimic.

  2. Regret disparitia prematura a simbolului orasului dar mai ales al mafiei care se instalase acolo. Mi-e teama ca in cumplitul incendiu si-au pierdut viata si casele de marcat si poate si ceva documente de provenienta a marfurilor. Mare pacat. De unde o sa mai scoata acuma bani Xdatasoft daca parcarile sunt pline de precupeti?

  3. Este suspect cum a ars structura metalica de parca ar fi fost lemn. Ma intreb de ce nu a fost vopsita cu o vopsea ignifuga, asa cum orice constructor care se respecta procedeaza. La proiectare nu s-a avut in vedere acest aspect? Sau poate constructorul a vrut sa faca economie si in loc de vopsea de 200 lei/kg a folosit vopsea de 2lei/kg? Oricum cel care a gresit ar trebui sa plateasca proiectantul daca nu a avut in vedere aspectul, constructorul daca nu a folosit vopseaua care trebuie sau producatorul vopselei daca a vandut altceva decat vopsea ignifuga.
    P.S. Asta daca se vrea cu adevarat sa se gaseasca vinovatii nu sa se musamalizeze „afacerea”. Cred ca ar fi si un subiect de presa, nu?

  4. dar cum de nu a ars bodega lui matu si gilica acolo unde se puneau la calea marile tunuri financiare ale municipiului!! din decor nu lipseau pinalty, tudorancea, boiengita, miuta stoica, matu si alti trepadusi, care mancau din bucatele jepcuite de la comercianti, binenteles aghezmuite cu mult alcool rafinat!!! cum?! pompirii asteapta sa vada ce ordine politice se dicteaza, sau, ca intotdeauna vinovat este parlitul de paznic?! va curge multa apa pe bistrita pana se va elucida misterul misterelor si binenteles matu administratorul nu va fi trimis in judecata pt neglijenta in serviciu, k de este nepotul lui cristi borcea si vasalul lui pinalty!

Comentariile sunt închise.