0:00

Camera de Comerț și Industrie Neamț a inițiat, chiar de la prezentarea proiectului de Master Plan General de Transport al României, din luna octombrie, o mişcare prin care a dorit să conștientizeze mediul de afaceri, autorități locale, parlamentari, mass-media, ONG-uri de necesitatea introducerii în acest master plan, a autostrăzilor și drumurilor expres atât de importante pentru dezvoltarea Regiunii Nord-Est. Așa cum s-a scris, deja, în ziarul Ceahlăul®, oamenii de afaceri din Moldova cer ca autostrada Ungheni-Târgu Mureş să fie inclusă în Master Planul General de Transport al României 2014-2020. Deși această autostradă a fost inclusă, la un moment dat, printre priorităţi, aceasta a fost trecută la nivel de drum expres. Pentru ca Guvernul să reintroducă autostrada Moldova-Transilvania pe lista de priorități, Camera de Comerț și Industrie Neamț face un apel la unitate și propune o petiție unică pentru toate județele Moldovei. CCI Neamţ solicită semnarea petiției „Salvați Moldova de sărăcie” ce va fi transmisă către Președinție, Parlament, Guvern și alți factori de decizie politică, luni 22 decembrie 2014. Apelul este făcut către partidele politice și parlamentari, autorități și instituții publice județene, Camere de Comerț și Industrie, patronate, asociații patronale și profesionale, firme, ONG-uri din județele din regiunea de nord-est: Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați și Brăila.

Petiție pentru autostrada Ungheni-Târgu Mureș: SALVAŢI MOLDOVA DE SĂRĂCIE!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Luând act de situaţia alarmantă a economiei judeţelor noastre, reducerea îngrijorătoare a numărului locurilor de muncă corelată cu numărul mic de locuri de muncă nou create, depopularea localităţilor şi a judeţelor, lipsa investiţiilor, creşterea numărului de firme desfiinţate, numărul mic de firme nou înfiinţate, stagnarea și/sau reducerea indicatorilor economici de bază: cifra de afaceri, numărul de salariați, profit, productivitatea muncii, rentabilitate, rata profitului, lipsa lichidităților și a finanțărilor necesare funcționării firmelor, cheltuieli de transport pentru piața vest-europeană, mai mari cu aproximativ 30% față de agenții economici din vestul țării, bugete mici alocate pentru repararea și întreținerea drumurilor din zona Moldovei coroborate cu menținerea alocărilor reduse în proiectul de buget pentru anul 2015, disensiunile şi disputele politice, lipsa de unitate a politicienilor și reprezentanţilor autorităților publice, care generează mari întârzieri la începerea lucrărilor de infrastructură rutieră și, mai grav, posibila nerealizare a acestora.

În vederea evitării accentuării creșterii gradului de săracie și a depopulării județelor noastre, reducerii disparităților dintre județele noastre, celelalte județe ale României și regiunile UE, accesului facil la infrastructura rutieră a tuturor județelor, localităților, firmelor și locuitorilor, atragerii investițiilor și investitorilor în judeţele noastre, dezvoltării schimburilor comerciale între județele noastre, județele României și regiunile UE, asigurării condițiilor necesare dezvoltării economice a județelor noastre și creării de locuri de muncă, asigurării unei vieți mai bune generațiilor actuale și urmașilor urmașilor noștri, formulăm prezentul APEL Salvaţi Moldova de sărăcie.

În contextul prezentat, facem apel la toate judeţele implicate de a renunţa la disensiunile şi disputele politice şi împreună să sprijinim şi să semnăm petiţia adresată Preşedinţiei, Guvernului României, Parlamentului României şi tuturor factorilor de decizie politică, pentru:

  • Urgentarea realizării:

* autostrăzilor

București – Suceava – punct trecere frontieră
Brașov – Bacău – Iași – punct trecere frontieră
Tg. Mureș – Pașcani – Iași – punct trecere frontieră

* drumurilor expres

Bistrița – V. Dornei – Suceava – Botoșani – punct trecere frontieră
Bacău – Vaslui – Albița
– punct trecere frontieră
Piatra Neamţ – Bacău
Brăila – Focșani – Tg. Secuiesc
Galați – Tecuci – Bârlad – Vaslui – Iași – Botoșani

* repararea şi modernizarea drumurilor

Onești – Adjud – Bârlad – Albița – punct trecere frontier
Bacău – Moinești – Comăneşti – Miercurea Ciuc
Piatra Neamţ – Bicaz – Toplița – Tg. Mureș
Tecuci – Oancea
– punct trecere frontieră
Bârlad – Fălciu
– punct trecere frontieră

  • Alocarea de fonduri, cel puțin la nivelul celorlalte regiuni de dezvoltare ale țării, pentru întreținerea, repararea și modernizarea drumurilor existente în zona Moldovei”.

Sute de firme care doresc o dezvoltare normală și frumoasă a regiunii de nord-est au semnat deja această petiție. Aceste firme au completat și un chestionar din care rezultă cantitatea produselor transportate, valoarea lor și numărul de curse dus-întors realizate anual atât în țară, cât și în străinătate pentru a demonstra și a arăta cât este de necesară această infrastructură pentru transport. O mare firmă nemțeană ce transportă produse în țară și internațional a completat un asemenea chestionar. Din cifrele adunate se poate înțelege, încă o dată, de ce este nevoie de autostradă în Moldova și de drumuri expres. De exemplu, această cunoscută firmă transportă 53 de tone de produse în valoare de 1.165.273 lei, cu 71 de curse dus-întors pe ruta Bacău-Onești-Tg. Secuiesc-Brașov, pe an. Pe ruta către Ucraina, Suceava-Siret-Cernăuți transportă 2.592 de tone de produse în valoare de 5.531.061 lei cu 31 de curse. Autostrada ar ajuta firmele atât prin reducerea timpului, cât și a costurilor de transport al mărfurilor.

„Credem că este timpul să luăm în considerare cu multă atenție și responsabilitate problematica mediului de business local. Considerăm că este necesară o poziție comună a mediului de afaceri din Moldova și a decidenților politici în legătură cu nevoia imperioasă a realizării unei legături rapide între Moldova și vestul țării, legătură care să ne apropie din punct de vedere al costurilor de transport de firmele similare din Transilvania. Cu speranta că veți adera la apelul inițiat, Camera de Comerț și Industrie Neamț vă asigură de întreaga colaborare. Semnătura dumneavoastră poate fi dată la sediul Camerei de Comerț și Industrie Neamț sau puteți semna și scana ultima pagină a petiției pe care să o trimiteți la adresa [email protected]”. – Mihai Apopii, președintele Camerei de Industrie și Comerț Neamț. (Oana I. TOMA)

Articolul precedentDemisie din Consiliul Local Roman: Petru Gîndulescu recunoaşte că a greşit
Articolul următorFLORIN MARIN nu renunță