La iniţiativa familiei regretatului actor Corneliu-Dan Borcia, care a plecat spre altă lume pe 17 august 2014, începând de ieri oricine l-a văzut în spectacole, l-a admirat sau l-a cunoscut poate semna o petiţie on-line prin care să-i asigure neuitarea. „Îi rugăm pe cei pentru care și alături de care a slujit Teatrului Tineretului din Piatra Neamț vreme de aproape 4 decenii, să acorde, în semn de omagiu, numele său, unei săli de spectacol”, se arată în petiţie. „Astfel de gesturi de onoare, care nu depind de autorități, se regăsesc și în alte instituții de cultură care știu să-și prețuiască oamenii care au însemnat ceva pentru viața culturală a comunității”.

Corneliu-Dan Borcia s-a născut la Sibiu pe 30 martie 1943, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) Bucureşti, promoţia 1966, iar un an mai târziu juca deja pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ. A apărut în distribuţia unor mari spectacole, dar a fost tentat şi de film (”Fiul Munţilor”, în regia lui Gheorghe Naghi, ”Poliţa în alb”, în regia lui Mircea Gandila, ”Mai presus de orice”, în regia lui Dan Piţa, şi ”Dumbrava minunată”, în regia lui Gheorghe Naghi).

La Gala UNITER 2000, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun manager, acordat de Consiliul Britanic. În 2005, actorul a înfiinţat Teatrul π Buni, Piatra Neamţ, o companie de teatru alternativ independent, iar după pensionare a colaborat cu teatre din Bucureşti, în special cu Teatrul Nottara.

Articolul precedent5000 de lei pentru Liceul „Carol I” din Bicaz
Articolul următorRomeo după Romeo