Revenirea în România a multor persoane cu îndeletniciri dubioase, dar și focalizarea activității polițiștilor pe respectarea ordonanțelor militare și pe verificarea celor aflați în autoizolare la domiciliu, creează premisele izbucnirii infracționalității în viitorul imediat. Deja sunt semnale prin diverse zone ale țării că s-au înmulțit furturile și tâlhăriile.
Pe fondul îngrijorării că fenomenul infracțional va deveni, Avocatul Poporului, Renate Weber, s-a adresat ministrului Afecerilor Interne cu solicitarea de a-I comunica dacă există o strategie de contracarare a infracționalității.
„Primim numeroase sesizări, aşa cum semnalează tot mai des mass-media, în legătură cu cazuri de înmulţire a actelor săvârşite, unele chiar cu violenţă, la adresa persoanelor sau a bunurilor acestora”, se precizează în solitarea Avocatului Poporului. ”Având în vedere că aplicarea măsurilor specifice stării de urgenţă presupune concentrarea în această sferă, a prevenirii răspândirii virusului, a activităţii autorităţilor cu atribuţii în sfera prevenirii fenomenului infracţional, ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu efectul nedorit al creşterii numărului de infracţiuni privind bunurile şi persoanele în perioada următoare. Vă solicităm să ne comunicaţi dacă a fost stabilită deja sau este în curs de elaborare o strategie de contracarare a fenomenului infracţional ce se poate manifesta în acest context concret pentru garantarea siguranţei persoanelor şi a bunurilor”.
Ca răspuns, ministrul Marcel Vela i-a avertizat pe infractorii care se întorc în țară că sunt înscriși într-o bază de date specială, iar polițiștii sunt cu ochii pe ei. De asemenea, el a precizat că hoții și tâlharii care profită de starea de urgență sunt duși rapid în fața procurorului, pentru luarea măsurilor legale. Infracțiunile comise în timpul stării de urgență primesc sporuri de pedeapsă.
Situația din județul Neamț este calmă, deocamdată, în sensul că exceptând furtul unui cal de la Schitul Pocrov (animalul nefiind găsit încă) nu au existat alte reclamații în ultima perioadă. Însă polițiștii se așteaptă la o înmulțire a infracțiunilor în perioada Sărbătorilor Pascale.
Pentru întărirea dispozitivelor de ordine publică au fost delegați oameni care fac parte din personalul serviciilor de premise, pașapoarte sau agenția antidrog. Dacă infracționalitatea va crește, șeful IPJ Neamț are posibilitatea să-i cheme la serviciu pe polițiștii aflați în concediu și să stabilească direcții concrete de acțiune.
C.M.
Tara e praf.Totul e harcea-parcea.