Personalitatea săptămânii Farmacistul Lascăr A. Vorel, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Este născut la Piatra Neamţ la 25 ianuarie 1851 şi botezat de tatăl său, doctorul Anton Vorel, abia la 10 martie 1851,  în prezenţa unor importante personalităţi nemţene din acea vreme, naş fiindu-i ispravnicul de Neamţ Lascăr Catargiu, viitor prim-ministru. După terminarea studiilor primare şi secundare în ţară, absolvă, în 1874,  Facultatea de farmacie de la Viena şi face practică la o farmacie din Fălticeni (proprietate a unchiului său Carol Vorel). În 1876 se căsătoreşte cu Julieta Suess din Iaşi şi se stabileşte la Piatra Neamţ.

A fost membru fondator al Societăţii ştiinţifice-literare “Asachi”, alături de Ion Negre, dr. Dimitrie Cantemir, poetul Grigore Lazu. A fost un constant colaborator la revistele “Corespondenţa provicială” şi “Asachi” (seria veche), dar a scris şi numeroase articole despre medicina populară. Fiul său, cu acelaşi nume (1879-1918), a fost un pictor renumit.

Dinastia farmacistilor Vorel din Piatra Neamţ este originară din Boemia de Nord, ea stabilindu-se în ţinutul văii Bistriţei încă din anii 1800, doctorul Anton Vorel fiind considerat a fi precursorul valorificării de plante medicinale în România. Practic el a pus bazele farmaciei verzi. Farmacia Regală Vorel a fost preluată pe rând de fiul lui Anton Vorel, Lascăr Vorel, magistru în farmacie cu studii la Viena şi de ultimul descendendent al familiei, Constantin Vorel.

În toată această perioadă, de la prima reţetă pe bază de plante medicinale pe care spiţerul Anton Vorel, o recomanda în anul 1851, în “Foaia Sătească a Principatului Moldaviei”, zestrea moştenită în domeniul farmaciei verzi a fost dezvoltată, astfel încât în anul 1942 se produceau 120 de produse, distribuite în intreaga lume, sub marca Laboratoarelor Vorel.

Istoria acestor Laboratoare Vorel este foarte interesantă: la 26 mai 1825,  domnitorul Ioan Sandu Sturza, prin hrisov domnesc, acordă spiţerului Anton Vorel dreptul de a deschide o spiţerie în Târgul Pietrei, pentru “obşteasca înlesnire în treaba medicilor”; din anul 1878, farmacia Vorel este administrată şi condusă de către fiul său, Lascăr Vorel, care în 1883 primeşte brevetul de furnizor al Curţii Regale, farmacia numindu-se Farmacia Regală Vorel; din anul 1910, ultimul descendent al farmaciştilor Vorel, Constantin Vorel, a preluat conducerea Laboratorului Vorel, dezvoltând zestrea mostenită din domeniul farmaciei verzi; din 1923, producţia şi cercetarea se extind iar complexul format din farmacie şi laborator este numit Laboratorul chimico-farmaceutic Piatra Neamţ.

La cîţiva ani după venirea comuniştilor la putere, în 1948, activitatea “Laboratoarelor Vorel” a fost intreruptă brusc printr-un act de naţionalizare, distrugându-se astfel o mare valoare ştiintifică din domeniul descifrării tainelor naturii. În sfârşit, în anul 1983 s-a semnat al doilea act de naştere a vestitelor “Laboratoare Vorel” de azi.

Articolul precedentCARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE
Articolul următorChivorchian – tot mai tentat de şefia FRF