0:00

Personalitatea săptămânii / Academicianul Petru Jitaru, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Încă există în Neamţ multe personalităţi importante din domeniile de cultură şi ştiinţă în plan naţional despre care nu s-a vorbit niciodată sau s-a vorbit doar atunci când, cu prilejul unor simpozioane, sărbătoriri ale unor evenimente, numele lor a apărut în public de la sine, ei fiind printre cei care au provocat aceste evenimente.

Biologul Petru Jitaru (cunoscut în Academia Română cu numele Vasile Petre Jitariu), din comuna Drăgăneşti (sat Giuleşti), de la a cărui moarte se împlinesc 25 de ani (născut la 11 mai 1905), este unul din cei necunoscuţi îndeajuns. Din puţinele date pe care le avem (doar cele publicate de site-ul Academiei Române), aflăm că a urmat școala primară în satul natal, tatăl său, Vasile Jitariu, fiind învățător, și apoi face studiile secundare la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni,  obținând bacalaureatul în 1924. Urmează studiile superioare la Facultatea de Științe Naturale din și face o specializare. între anii 1938-1939 la Gottingen, cu celebrul fiziolog H. Rein. Cariera didactică a început-o în 1930, ca asistent universitar la Laboratorul de fiziologie generală și comparată al Universităţii “Al. I. Cuza” din Iași, fiind apoi numit profesor titular în 1947. Profesor universitar emerit în 1969 și ocupând postul de Decan al Facultății de Științe naturale-Geografie al Universității „Al.I. Cuza” timp de 13 ani.

Timp de 30 de ani predă cursuri de fiziologia animalelor şi omului. A organizat Laboratorul de fiziologie animală din universitate. A înființat și organizat Centrului de cercetare și de practică a studenților la Stațiunea „Stejarul” de la Pângăraţi, Neamţ. A condus câţiva ani şi Staţiunea “Prof. I. Borcea” din Agigea. Activitatea sa științifică a fost axată pe studii de fiziologie: fiziologia mediului intern, îndeosebi rolul fibrogenului în realizarea tensiunii superficiale a sângelui; fiziologia cardio-vasculară; fiziologia hepatică; fiziologia sistemului nervos la animale și om; fiziologia metabolismului animal.

Rezultatele cercetărilor sale, în domeniul fiziologiei  umane sau animale, sunt adunate în peste 120 de lucrări și studii. De numele său se leagă introducerea în biologie a conceptului de biocuantă. Vasile Petre Jitariu a fost ales membru a numeroase societăți științifice din ţară: membru titular, din 1947, al Academiei Române; membru al Asociației oamenilor de știință din România; membru fondator al Comitetului Național Român de Științe Biologice; președintele Societății de Biologie-Geografie, Filiala Iași; președinte al Filialei Iași a Academiei Române; director al Centrului de Cercetări Biologice din Iași; membru în comitetul de redacție al revistelor Fiziologia normală și patologică din București şi Analele Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Academicianul Petru Jitaru a trecut în veşnicie la 15 iulie 1989, la Iaşi.

Articolul precedentCARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE
Articolul următorJucători tineri căutaţi şi în Liga a III-a